9 entry daha
  • nazi almanyası'nın türkiye'ye savaş açmamasının tek sebebi, savaşın gelişen durumundan başkası değildir. ilk zamanlarda yapılan sovyet rusya - almanya arasındaki saldırmazlık paktının ana maddelerinden biri, rusların boğazlar üzerindeki politikalarının kabul edilmesi idi. rusların bu isteği de, malum olduğu üzere boğazların kendi kontrollerinde olmasıydı. hatta hitler tarafından da kabul edilen anlaşmalar ile rusların boğazlarda nasıl bir yönetim kuracağı, ne kadar askeri güç bulundurulacağı bile belirlenmişti.
    ne var ki, hitler savaşı doğu cephesine kaydırmaya karar verdi ve bunu da baskın taktiği gibi bir strateji ile gerçekleştirmeyi düşündü. o yüzden son ana kadar rusya'nın tepkisini çekecek bir hareketten kaçındı. doğu harekatı başlayınca da bütün ağırlığını bu cepheye verdi ve türkiye ile uğraşmaya fırsatı kalmadı.
    ordularının ve taktiklerinin önünde hiçbir engel dayanmayan, yunanistan gibi dağlık bölgelere, çöllere, soğuk rus iklimine girmekten çekinmeyen nazi gözü dönmüşlüğünün, türkiye'ye coğrafi sebeplerden dolayı girmediğini düşünmek, ya da bilinen tarihin bu en stratejik bölgesini işgal etmekten türk ırkının kara kaşı, kara gözü için vazgeçtiğini iddia etmek mantıksızdır. aksini savunan dombilidir, taocudur.
1231 entry daha
hesabın var mı? giriş yap