7 entry daha
  • mycobacterium tuberculosis hücre duvarında mikolik asit (78-90 c'lu uzun yağ asitleri) ve cord faktör vardır. bu cord faktör virülansı sağlar.

    çoğu bakteri gibi bunun da peptidoglikan tabakası vardır ama incedir.

    ama diğer bakterilerde bulunmayan :

    1- arabinolaktan tabakası içerir.

    2- mikolik asit

    3- cord faktör içerirler. ki bu sayede makrofajlar fagosite ettiği tüberküloz bakterisini öldüremezler. bu sayede granülomlar oluşur.

    granulomlarında u şeklinde langans tipi dev hücre bulunur. işte o ortada biriken ve kazeifikasyon nekrozu olarak adlandırılan o yapı aslında mikolik asit'tir.

    etrafta da lenfositler bulunur.

    işte çocuklara yaptığımız o bcg aşısı çocuğu miliyer tüberküloz ve tüberküloz menenjit'inden korur. işte bu bcg aşısı'nın en sık komplikasyonu lenfadenit'tir. axiller lap yaparlar. ve lenf düğümünde o m.bovis dormant kalır. ve axiller diseksiyon yaptıran hastaların genelde ppd yanıtı negatifleşir. o nedenle bu hastalara ayaktan bcg yapılmalıdır.

    ayrıca genç bir hastada akciğerinde kitle varsa ve plevral efüzyon da varsa bu büyük ihtimalle tüberküloz hastasıdır. böyle bir durumda plevral efüzyondan adenozin deaminaz(ada) ölçebiliriz. yada daha kesin olsun diye pcr'la m. tbc dna'sı baktırabiliriz.

    tedavisi:

    izoniazid: bu ilaç mikolik asit sentezini bozar.
    ayrıca bunun bakterilerde oluşturduğu izonikotinik asit ile bakteri nikotinik asitinin antimetabolitidir. sonuçta koenzim a'nın sentezi bozulur ve hücrede h2o2 birikir.

    ayrıca yapısal olarak piridoksin'e benzediği için eksikliği gibi bulgu verir. ve hastalarda b6 vitamin eksikliğine bağlı nöropati görülebilir.

    ve ilaçla görülen sle'ye sebep olabilir. bunun da tanısında annti-histon antikorları kullanılır.

    mao inhibitoru gibi olduğu için ssri'lerin etkisini daha da artırırlar.

    etambutol: arabinogalaktan sentezini inhibe ederler. yan etki olarak da körlük yaparlar. eritrositler içinde depolanırlar. körlük yaptığı için 5 yaş altı çocuklara kullanılmazlar.

    çocuklarda bunun yerine paraaminosalisilik asit kullanılır. bu da yapısal olarak sulfonamidlere benzerler. sulfonamid gibi paba'nın dihidro pteroik asit'e dönüşümünü inhibe ederler.(tıpkı dapson gibi.)

    pirazinamid: hücre içi bakterilere yani dormant basillere karşı etkilidir. gut yapar.

    rifampisin: dna bağımlı rna polimeraz'ı inh.eder. bu enzim de transkripsiyonda görevlidir.

    streptomisin: bu bir aminoglikoziddir. ve tüm aminoglikozidler hücreye oksijen bağımlı bir şekilde alındığı için bu ilaç kaviter lezyonlara en etkili ilaçlardır.

    sikloserin: ilaca dirençli tüberküloz tedavisinde kullanılır. alanin sentaz ve rasemaz enzimlerini inhibe eden bir alanin antimetabolitidir. bu sayede pepdidoglikan sentezi olmaz.

    bu ilaç ta bir nmda blokörüdür. ve bu nedenle psikoz yapar. ve hastalarda psikiyatrik sorunlara yol açabilirler.

    etionamid: bu ilaç yapısal olarak izoniazid'e benzer. tıpkı bunun gibi mikolik asit sentezini inhibe eder. ve otonom ganglion blokajı yaptığı için hipotansiyon yaparlar.

    ayrıca (bkz: #80815043) ,(bkz: #80815352) ve(bkz: #80814745), (bkz: #80814701).

    edit: linkler eklendi, konu bütünlüğü açısından.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap