5 entry daha
  • verilen görevler onun ölümü için zeus’un eşi kıskanç hera tarafından uydurulmuş görevlerdir. hepsini başarıyla sonuçlandırmıştır. gayri resmi işlerden de sorumlu tanrı olan zeus’un yardımıyla elbette. yunan mitolojisinde tanrı olmak kolay değildir. bütün tanrı’lar yarı tanrı’lar sürekli bir savaşın içindedir. herkül’de bu işten payına düşüne almıştır. babası zeus gibi bilinçdışı şeylerle savaşarak herküllüğünü tescillemiştir. bu tür kahramanlar bütün toplumların anlatılarında vardır. bu kahramanlar dünyayı yaratarak işlerini halletmiş olan tanrı’ların bir tür yardımcılarıdır ve yaptıkları işlere bakılırsa dünyanın daha yaşanılır bir yer olması için tuhaf yaratıklarla savaşmışlar ve her zaman kazanmışlardır. herkül’de işte o kahramanlardan bir tanesidir. herkül’ün savaştığı tuhaf yaratıkların hepsi yaşanılan dünyaya ait olmayan yaratıklar olup zamanında tanrı atalarının savaşıp yendiği güçlü ve yenilmesi imkansız yaratıklardır. bu yaratıklar arada bir hatırlanırlar ve yeniden karanlıklar dünyasına gönderilirler.
    insanoğlunun geçmişine ait korkuları, düşleri, hayalleridir. savaşılan insanın doğal dünyasıdır bilinç altıdır. onlar yeni kurulan kültürel bir dönemde yeryüzünde barınma olanakları olmayan türlerdir. kısacası herkül’ün savaştığı yaratıkların hemen hemen tamamı, tanrı’ların büyük oranda hallettiği korkuların yeryüzünden tamamen temizlenmesine yönelik uğraştır.

    bu uğraşların nedeni ise insanın ölüm karşısında duyduğu büyük çaresizlikten kaynaklanmaktadır.(bunun en meşhuru ise tufan destanıdır). bugün bildiğimiz mitoslar büyük oranda paleolitik dönemin sonlarından itibaren oluşmaya başlamış ve sözlü kültürün yazıya ulaşması ile kayıtlanmıştır. herkül’ün bütün işleri (yukarıdaki “tolon” tarafından oldukça detaylı bir biçimde anlatılmış) prehistorik duvar resimlerinin neredeyse olduğu gibi tekrarıdır altamira.

    binlerce yıllık bir anlatının nasıl sembolik bir biçim aldığını göstermesi açısından mitoslar olağanüstü zengindir. bu yüzden amazon’larla girilen mücadele eril dünya hakimiyeti için girişilen bir kavganın ipuçlarıyla doludur. mitler insanlığın geçmişinin psikolojilerini anlamamız için en önemli kaynaklardır.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap