16 entry daha
  • nereden, nasıl ortaya çıktığını anlamadığım ve bir türlü kafamda mantığını oturtamadığım, sözde teori.

    dedim ya bu lafın mantığını oturtamadım diye, ben de kendimce buna bir alt yapı oluşturdum ve vardığım sonuçtan kesin olarak emin olmasam da en azından kendimi kandırarak olayı çözüyorum.

    malumunuz, terlemek vücudun kendini serinletmesi açısından oluşan bir vaka. hava sıcaklığı belli bir noktaya eriştikten sonra vücudun performans düşüklüğü gösterdiği de ortada. işte bu noktada çay (ya da o sıcaklıkta bir içecek) tüketip vücut ısısını hızlı bir şekilde yükselterek terleme noktasına daha hızlı erişmesini sağlamasından dolayı ortaya çıktığını düşünüyorum. bir nevi, çivi çiviyi söker mantığı kısacası.

    "be adam, sıcağa sıcakla yanıt vermek yerine neden soğuk bir içecek tüketmiyoruz o halde?" diye sorabilirsiniz ki bence de en kolay olan çözüm bu ama şöyle bir gerçek de mevcut; maddelerin, cisimlerin, varlıkların kısa sürede yüksek seviyede ısı değişimleri yaşaması o nesnede yıpranmalara neden olmakta (termodinamik konusunda 3-5 bir şey bilenler konuyu daha iyi açıklar). hava koşulları nedeniyle artan vücut ısısını bir an da düşürmeye çalışmak yerine, ısı artışını hızlandırıp vücudun doğal serinleme mekanizmasını tetiklemek bu noktada sağlık açısından daha yerinde bir durum olarak gözüküyor.

    bu laf için benim kendimce uydurduğum açıklama bu şekilde. yatırım tavsiyesi falan değildir, 35 santigrat derecede gidip 1 çaydanlık çayı fondip yapmaya kalkarsanız mesuliyet kabul etmem.

    edit; typo falan.

    ekleme: bu entry'yi yazdıktan sonra bir mesaj aldım; "o sözde bahsedilen çay içecek olan çay değil, derenin bir beden küçüğünü akarsu olan çayı ifade ediyor" şeklinde. bu noktadan bakınca benim teoriyi yerle yeksan etse de mantıklı geldi. siz de bi düşünün.
149 entry daha
hesabın var mı? giriş yap