6 entry daha
  • brezilya'nın 4-2-4 olarak dizilmesine kadar kullanılan en yaygın futbol sistemidir, 2-3-5 olarak da bilinir... (edit: 1925'de ofsayt kuralında yapılan ve erman toroğlu'nun ekmek kapısı olmuş değişiklik sonrasında 3-2-5'e dönülmüş. (bkz: futbol dizilisleri)

    orta saha oyuncularının genelde geriye yakın oynamalarını gerektirir... buna göre forma numaralarıyla beraber baba ve dedelerden duyulan terminoloji şöyledir:

    defans: sağ bek (2), sol bek (3)
    orta saha: sağ haf (4), orta haf (5), sol haf (6)
    forvet: sağ açık (7), sağ iç (8), santrfor (9), sol iç (10), sol açık (11)

    orhan ayhan ve halit kivanc gibi spikerlerin özellikle radyoda maç anlatırken "x topu sağ haf mevkiinde ayağına aldı, şöyle bir etrafına baktıktan sonra topu sürmeye başladı, orta yuvarlağın gazhane tarafındaki bitişi hizasında şimdi, sağ iç mevkiindeki y ile verkaç denemesi........" gibi inönü stadı ve wm terminolojili anlatma şekilleri ise tadından yenmez...

    4-3-3- sistemde ise klasik mevkiler ve forma numaraları aşağıdaki şekilde değişmiştir:

    defans: sağ bek (2), sol bek (3), stoper (4), libero (5)
    orta saha: sağ haf (6), orta haf (8), sol haf (10)
    forvet: sağ açık (7), santrfor (9), sol açık (11)

    bir edit daha: yukarıdaki diziliş sadece avrupa için geçerliymiş, güney amerika'da kullanılan forma numaraları daha değişikmiş. uyarıda bulunan hebenneka'ya teşekkürler, çok daha detaylı incelemeler için (bkz: futbol dizilisleri)
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap