620 entry daha
  • coin kasmak, ticaret yapmakla ilgili pek çok soru geliyor ve pek çok arkadaş konu hakkında bilgi sahibi olmadığını belirtiyor. temelden başlamak üzere biraz ipuçları verelim, nasıl coin kasılır buna bir giriş yapalım.

    fifa 19'da coin kasma/biriktirmeyi 3 temel başlıkta inceleyebiliriz:

    - ödül (haftasonu ligi, division rivals, squad battles) bu ödüller doğrudan nakit coin olanları kapsıyor.

    - paket şansı (sbc'lerden, drafttan ya da haftasonu liginden vs. gelen paketlerden iyi bir oyuncu çıkması durumu)

    - ticaret (asıl method bu, en önemlisi)

    coin kasma konusunda sadece ticaret konusuna değineceğim zaten diğerleri oynadıkça veya şansla elde edilen şeyler. sadece pakey açma konusunda şunu demek istiyorum. sbcleri yani kadro kurma görevlerini muhakkak yapın, internetteki çözümleri kendinize uyarlayın, bir tane gümüş oyuncuya 10k para vermeyin, akıllı davranın.

    gelelim ticarete. ticaretle coin kasmak fifadaki en önemli methoddur. bir paketten ronaldo çıkarmadığınız sürece yüksek haneleri jetonlara ulaşmak için mutlaka ticaret yapmalısınız. ticareti üç ana başlıkta inceleyeceğim:

    - yatırım (investing)
    - al-sat (snipe)
    - bronz&gümüş paket metodu.

    yatırımla başlayalım:

    fifa marketini gerçek bir ekonomik sistem gibi düşünmek gerekiyor. market hareketleri adeta gerçek bir markette gibi işliyor. arz-talep dengesi market fiyatlarını etkileyen başlıca unsur. tabi ödül miktarlarının artması vs. gibi etkenler fiyatları çeşitlendiren temel faktörler. yatırım ile coin kasmak istiyorsanız, sabırlı olmalı, yatırımlarınızı olabildiğince az zarar ihtimaliyle yapmalısınız. eğer büyük karlar etmek istiyorsanız büyük zararı da göze almalısınız. risk olmadan yatırım olmuyor. o yüzden tavsiyem risksiz yatırımlar yapmakta.

    peki yatırımlar nedir, nasıl yapılmalıdır. öncelikle iki tür yatırımdan bahsedebiliriz: uzun vadeli, kısa vadeli.

    uzun vadeli yatırımda, ileride değerleneceğini bildiğiniz kartları şimdiden ucuz fiyata depolamaya dayanmaktadır. buradaki "bilgi" tamamen önceki senelerden gelen sbc'leri ön görerek tahmin yapmakta yatıyor. örnek vermem gerekirse ileride bir gün bir sbc'de muhakkak premier lig'den bir inform kart zorunluluğu olacak (+84 çok daha faydalı olacaktır). yani bu %100. ama bu bugün de olabilir 1 ay sonra da. işte bu noktada şu an 12-13k bandına giden cech, matip gibi oyuncuların inform kartları bu "lazımlık" olduğu zaman 30-40k bandına çıkacak. bunun gibi pek çok örnek verebiliriz. örneğin şuan oynatmak amacıyla pek tercih edilmeyen yüksek ratingli oyuncular ucuz fiyata gidiyor. mesela 89 silva 30k civarı. ileride icon sbc'leri çıkacağı garanti olduğu için bu oyuncunun fiyatı en az 10-15 k artacak.

    uzun vadeli yatırımlarda yapmanz gereken şey ileride gelecek sbcleri önceki senelerden analiz ederek doğru yaklaşımda bulunmak. uzun vadeli yatırımların en güvenlisi, discard fiyatına ınform oyuncular almaktır. nitekim oyun öyle ya da böyle bazı sbclerde inform oyuncuları zorunlu tutuyor ve bugün 10k'ya aldığınız informların fiyatı 15k-20k bandına çıkıyor. bu yatırım neden risksiz? çünkü canınız sıkılır ve coinlerinize kavuşmak isterseniz quick sell ile kart başına sadece 200-300 kaybınız olacak ki, bulunmaz nimet.

    uzun vadeli yatırımların en büyük sırrı sabırdır. örneğin fifa 17'de movember kartları çıkmış insanlar aylarca bu kartları depolayıp beklemişlerdi. fiyatları bu kartların 7-8k bandına inmişti. insanlar artık bu kartların kullanılamayacağını düşündüler ve sattılar/discard ettiler. fifa beklenenden çok sonra bu kartları sbclerde kullanılabilir yaptı ama kart fiyatları da 15-20k bandına fırladı. yani demem o ki akıllı bir yatırımcı bu kartlardan 100.000 lerce coin kastı.

    uzun vadeli yatırım yapmak istiyorsanız nokta hedefi siz seçeceksiniz. bu işin doğrusu yanlışı yok. fifa 19 boyunca premier lig ınformları ya da yüksek ratingli ınformlar hiç bir sbcde istemeyebilir, bu sizin elinizi bağlar, yüksek ratingli oyuncularda sbclerde kimya önemli olursa kimisi değersiz kalabilir vs.

    kısa vadeli yatırım: benim en sevdiğim yatırım türü. 3-5 günlük yatırımları bu kapsama alabiliriz. kısa vadeli yatırımların amacı nokta sbclerdir. bunların en önemli örneği marquee matchups ya da otw, halloween gibi özel etkinlikler. bunu da iki başlığa ayıralım. marquee matchups ve özel etkinlikler. ayrıca kısa vadeli yatırımlarda totw kartları çıkacak oyuncuların base kartlarına yatırım yapmak da vardır.

    marquee matchups: her hafta gelen bu sbclerde haftanın önemli karşılaşmalarına ilişkin kadro kurma görevleri yapıyorsunuz. fifa bu yıl yeniliğe giderek marquee matchupsların gününü perşembe olarak değiştirdi. ayrıca salı günleri de şampiyonlar ligi maçlarına ilişkin marquee matchups getirdi. muhtemelen ilerleyen günlerde avrupa ligi de göreceğiz.

    olayımız basit. bir google aramasıyla bu tarz haftanın maçlarını öne çıkaran pek çok fifa sitesi var. bunlardan kendi isteğimize göre gözümüze kestirip o haftanın maçlarını tahmin etmeye çalışıyoruz. burada yine en sağlam yatırım fiyatları fixlenmiş oyuncular almak değil, discard fiyatına oyuncular kovalamak.

    işte buradaki en önemli ticaret kuralı geliyor. örneğin bugün gelen marquee matchuplarda psg-lyon maçı vardı. bunu tahmin etmek zor değildi. diyelim buna yatırım yapmak istiyorsunuz ya da en azından 2-3 oyuncunuz olsun istiyorsunuz (bu da bir yatırımdır, 10-15 potansiyel marquee maçı için her bir takımdan 1-2 oyuncu almak) lyondan bir oyuncu alacaksınız ama hepsinin buy now'u 1000'e sabitlenmiş. bu noktada bu parayı verirseniz yatırımın hiç bir anlamı kalmaz. bu oyuncuları mass bid ile (non rare goldlara atıyorum maximum 500 bid vererek 20-30 oyuncuya bid vermek, 1-2 tanesini yakalarsınız) almalısınız.

    marquee matchups yatırımıyla ilgili önemli bir nokta da hype'da satmaktır. örneğin bu hafta japonyadan osaka derbisi de gelmesi beklenen eşleşmelerden biriydi. bu takımdan oyuncuların fiyatları 1k'ya kadar çıktı bronzların. bu noktada risk almak sizin elinizde atıyorum 10 oyuncunuz var. 2 tanesini olası bir sbc'ye bırakıp 8 tanesini satıp 8k kar elde edebilirsiniz ya da risk alıp sbc çıkarsa 30k kar elde edebilirsiniz. ama işte risk burada o sbc çıkmazsa şuan için değeri olmayan 10 bronz adamla kalırsınız. o yüzden her zaman en garanti yol hype'da satmaktır. (sbclerin çıkmasına 1-2 saat kala)

    özel etkinliklere gelecek olursak. fifa dönem dönem özel etkinlikler yapıyor. otw, halloween, futmas tarzı. bunlar zaten önceden duyuruluyor. bu etkinliklerin en temel özelliği her gün bir sbc getiriyor olması. önceki yıllara bakarak bu etkinlikler için seçmece kartlar toplayabilirsiniz.

    örneğin geçen sene halloween etkinliğinde, logosunda cadı, canavar gibi olan takımlara ilişkin sbc yapıldı. bu takımların bronz oyuncuları 5-6k bandına gitti. ya da futmas etkinliğinde halloween kartından tutun, fut champions kırmızı kartlarına/inform kartlara ihtiyaç duyuldu. bu ihtiyaçların neler olabileceğini ön görerek öncesinden yatırım yapabilirsiniz.

    kısa vadeli yatırımların bir kısmı da paketten çıkacak base cardlara yatırım yapmaktır. burada yine hedefinizi doğru seçmelisiniz. örneğin şu an gabriel jesus fiyatı 50k. eğer gabriel jesus bu haftasonu hattrick yaparsa bir inform kartı çıkması olası olacak. inform alırsa da bu oyuncunun ana kartı paketlerde olmayacak. bu da şu demek o 1 hafta boyunca ana kartın fiyatı 60k-70k bandına çıkacak.

    yatırımlar kısaca bu şekilde. bunlar dışında da pek çok yatırım var pek tabi ki ama her birini anlatmak mümkün değil. gelelim al-sat/sniping olayına.

    al-sat/sniping en temel en garantili ticaret yöntemidir. vaktiniz varsa 3-4 saatte 60-70k yapabilirsiniz. al sat'ın adından da anlaşıldığı üzere olayı ucuza almak, pahalıya satmaktır. burada çok şanslı snipinglerden bahsetmiyorum. örneğin ronaldoyu markette 100k'ya yakalamk bir şanstır. pahalı oyuncuları bu şekilde kovalayan metodlar var, ancak 4 saatte 1 tane bile düşmez. buna yeltenmeyin.

    al sat'in da eeen temel fonksiyonu kendinize hedef koymaktır. bunu da kendiniz marketi okuyarak belirlemeniz lazım. insanlar ne alıyor, insanların ihtiyacı ne. sbclere bakın, marquee matchuplara bakın. mesela şu an sbclerden dolayı yunan oyuncular değerinin çok üstüne gidiyor. markete bakın atıyorum yunan oyuncular 2k'dan anında satılıyorsa, 1.5k ve altına yunan oyuncu almaya çalışın. bu şekilde grind ile şaşırtıcı karlar edebilirsiniz. yine atıyorum geçen gün leauge sbc'si gelen championship ve arjantin ligi silverları. mesela ortalama fiyatı öğrenin, kaleciler genelde en ucuza gider. defanslar değerlidir. zarar etmeyecek şekilde oyuncuları bulmaya çalışın. bu ayarları nasıl yapacağınızı bildiğiniz var sayıyorum (örneğin aradığınız nitelikte mesela yunan oyuncu olsun 2kya anında satılıyorsa, buy now'u 1.5k yapıp sürekli tıklayarak, miktarı 1.4, 1.3 diye düşürerek seri arama yapacaksınız)

    al-sat'ı başarılı yapabilmek için web app veya companion kullanmanız lazım. hani oyundayken bazen markette bir oyuncu buluruz da 59.59'da anında satılır ya işte onu alanlar web app ve companion app kullanıyordur. oyun içi marketi kullanmayın ticaret için. (massive bid için kullanabilirsiniz). gözlemlediğim kadarıyla en hızlı tepki companinon apttedir ancak en kullanışlısı web app çünkü çok daha hızlı işlem yapabiliyorsunuz. örneğin web appte buy now tıkladıktan sonra entera basarsanız işlemi kabul ediyor. yani el hızlılığı da önemli.

    tekrar ediyorum tüm ticaretin en önemli unsuru market ihtiyacını gözlemlektedir. bazen bir sbc gelir ingiltere alt liginden hernagibir lm oyuncusunun fiyatı çok artar, bazen bir sbc gelir polonya liginin değeri artar vs. bunları siz belirleyeceksiniz.

    son coin kasma tavsiyem ise bronz/gümüş paketi metodu. şuan için gümüş paketi metodunu bir kenara bırakalım. bu sene artık her paketten sadece kendi renginde kart çıktığı için gümüş paketler artık eskisinden çok değerli ama markete etkisini tam göremedik.

    bronz paket metodu çoğu insanın yapmamasına şaştığım fifa'daki en önemli coin kasma metodlarından birisidir. bir nevi yatırımdır aslında. olay basit. 400 coinlik bronz paketten 4-5 bronz oyuncu, 1-2 consumable, 4-5 de clubs item çıkar. bazen de hediye paket, hediye coin çıktığı olur. bu paketten size 1 rare item verir.

    öncelikle bu metod ile anında para kasmayı beklemeyin. bu metod risksiz bir yatırımdır. çünkü sbcler ile birlikte oyundaki her kart bir gün potansiyel olarak kendi maksimum fiyatına satılabilecek düzeydedir. bronz paket metodundan kar etmek için benim izlediğim yöntem şu şekilde:

    paketi açtınız. önce oyunculara bakın. o an bir sbc yoksa, büyük ülkeler dışındaki oyuncular muhtemelen para etmiyordur. bunları kulübe yollayın. eğer bir bronz oyuncu, örnek veriyorum şu an yunan sbcsi olduğu için bir yunan bronz kart 2k'ya satılıyorsa satın. buradaki oyuncuları satıp satmamak size kalmış. ama unutmayın ileride değerlenecek. (örneğin ben dün bronz paketinden belki 2-3 hafta önce çıkan 10 japon oyuncuyu, osaka derbisi sbc beklentisi varken markette her biri 1kdan sattım)

    oyunculardan sonra kontratlar ve fitness itemleri önemli. ben şahsen tek oyunculu fitness itemlerini kullanıyorum fifada sadece. o kadar çok oluyor ki hiç bir şekilde squad fitnessa para ödemenize gerek kalmıyor. hatta şansınız yaver giderse haftasonu ligi zamanı bu bronz paketten çıkan single fitness itemleri tanesi 200'den bile satabilirsiniz. nadir olmayan bronz kontrat altın oyuncuya 1 maç kontrat verir. burada tercih sizin. web app ile kontrat uygulamak çok kolay ve düzenli bronz paket açıyorsanız 1000 lerce bronz kontratınız olacak (quick sell valuesu 3 coindir yani 1000x3= 3000 coin) ama bu şekilde altın kontratlarınızı satabilirsiniz paketlerden düşen. (haftasonu ligi non rare altın kontratlar 200 coine satılabiliyor yani 100 altın kontrat biriktirdiyseniz 100x200= 20000 coin yapar) sadece bronz kontratları birikterek 20k lık bir kar yapabilirsiniz yani.

    şanslıysanız squad fitness kartı çıkarırsınız. bu da haftasonu ligi zamanı 1k bandına satılır. yani hem paketten bir sürü oyuncu kulübe atarsınız hem de çıkan parayla 2 bronz paket daha açarsınız.

    menejerler, formalar vs çok çok büyük olasılıkla para etmez. (şu an fransız bronz menejerler 1.5kya gidiyor, kontrol etmekte fayda var)

    bronz paketinde ipin ucunu kaçırmamak için şu yolu izleyin. örneğin 15k paranız var. kendinize bir limit belirleyin. 13kya kadar düşebilirim diye. 2k'ya 5 tane bronz paket açabilirsiniz. 5 paketi açın, satabildiklerinizi listeleyin. eğer satılacak bir şey çıkarsa zorlamayın, çünkü bu paketten çıkanlar değerini ileride kazanacak, anlık değil. anlık olarak atıyorum 3k'lık satış yaptınız paranız 16k'ya çıktı. yeni limitiniz 14k olsun. böyle böyle yüzlerce paket açıyorum her yıl ve çoğu sbcde milletin 10klar ödediği bronzlardan düzinelercesi oluyor kulübümde.

    genel ticaret yöntemleri bu şekilde bir kaç tane de küçük tavsiye vereyim:

    - bir şekilde elinize geçen bronz gümüş oyuncular 200-300 coine satılıyorsa markette satmayın. bir gün bu oyuncuların 10kya satılabileceğini unutmayın.

    - coin ile altın paket açmak büyük hüsrandır. paket açmak istiyorsanız draft girin, 2 maç kazanırsanız 15kdan daha değerli bir paket açacaksınız, ilk maçı kaybetseniz bile en kötü ihtimalle 12klık paket açacaksınız.

    - sbcleri kaçırmayın, ama illa yapacağım diye de uçuk fiyatlar ödemeyin. astarı yüzünden pahalıya gelmesin.

    - fazla bronz, gümüş oyuncularınızı upgrade sbclerde kullanın.

    - arada bir gold rare upgrade yapın. maliyeti bunun 3k falan en düşük fiyata alındıklarını var sayarsak. çok abartmayın, 1-2 tane yapın. işe yaramaz bir oyuncu çıksa bile bir gün sbc'de hayat kurtarabilir.

    - bunun bir oyun olduğunu unutmayın. forvetiniz ronaldo ya da jermain defoe olsun fark etmez. o golü atacak sizsiniz kart değil. kartlar arasında inanılmaz yetenek farkı yok. yetenek farkını belirleyen onu kullanan oyuncularda.

    - sinirlenip takımınızı satıp paket açmayın. sonu hüsrandır ve genelde zirveye çıkmak için fifa point almakla sonuçlanır. 3 yıldır fifa point alan ama bu yıl tövbe eden biri olarak oyunun kendi emeğinizle kazandıklarınızla daha keyifli olduğunu bilin.
808 entry daha
hesabın var mı? giriş yap