6 entry daha
  • bakterilerde senin benim gibi biyolojik canlılardır ve her biyolojik canlı evrim dediğimiz ama aslında bazı mutasyonlar sonucu farklılaşırlar.bu farklılaşmaların bir sürü nedeni vardır.aynı şekilde buradaki bakteriye üst üte verilen antibiyotik karşısında bakteri genomunda bir mutasyon oluşturur(oluşturur belkide yanlış bir kelime ama böylesi daha uygun)

    bu mutasyon sayesinde antibiyotikten etkilenmez.bilindiği üzere bakteriler hızlı çoğalan canlılardır.çoğalma eşeyli ve eşeysiz şekilde oluşur.

    öncelikle eşeysiz çoğalma ,bu durum bakterinin kendisini bölerek çoğaltmasıdır.birde eşeyli çoğalma vardır. tabi bu çoğalma tipi iki cinsiyeti;(dişi ve erkek) olan canlılar gibi değildir.bu durumu benzediğinden bazı kaynaklarda böyle geçer.

    iki bakteri arasında bir köprü oluşur ve bu köprü sayesinde bir genom alış verişi olur. biyolojide bu duruma konjugasyon (bkz: konjugasyon)adı verirlir.

    bu sayede bakteri antibiyotiğe ya da başka bir yapıya karşı elde ettiği üstünlüğü başka akrabası olan bakterilere aktarır.bu da daha hızlı bir aktarım ve çoğalmadan kaynaklı hızlı bir biyolojik direnç oluşturur.

    direnç oluşmaması için burada dikkat edilmesi gereken durum
    1-doktorunuzun veya veterinerinizin verdiği antibiyotiği verdiği adetin sonuna kadar kullanmanız gerekmektedir.
    2-doktor veya veteriner tavsiyesi dışında kullanılan gereksiz antibiyotik kullanımı.

    bunlara önem gösterdiğiniz vakit olumlu sonuçlar alırsınız.(biyolojide her zaman kesinlik olmadığından dolayı istisnaları bu durumlara koymuyoruz.)
    not:veteriner hekim dedim çünkü aynı olgu evcil hayvanlarınız içinde geçerlidir.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap