885 entry daha
  • türkiye'deki en büyük tabudur. gerçekten tartışılmaz. atatürk'e yapılan eleştirilerin onda biri bile atatürk sonrasında ülkeyi 12 yıl bir diktatör olarak yönetmiş 1972'e kadar aktif siyasette bulunmuş inönü'ye yapılmaz. yine de atatürk'e saldıramadıklarından inönü'ye saldırıyorlar derler.

    en güncel örnek.
    yaşayan en büyük tarihçimiz denilen ilber ortaylı bile diğer medyatik tarihçilerimiz gibi tarihi çarpıtarak inönü'yü savunur.

    https://www.youtube.com/watch?v=ljizlsgranw videosunda türkiye'de bolca söylenen inönü'nün jonhson mektubu'na karşı söylediği iddia edilen "yeni bir dünya kurulur ve türkiye de bu dünyada yerini bulur." sözüne vurgu yapıyor. bu sözün inönü'nün amerika'ya karşı duruşunun örneği olarak gösteriyor.
    https://www.youtube.com/watch?v=tyzdzhsbq8g cnn türk'teki programın 17. dakikasında açıkça jonhson mektubuna cevap olarak bu sözün söylendiğini belirtiyor.

    inönü "yeni şartlarda yeni bir dünya kurulur ve türkiye de bu dünyada yerini bulur." sözünü kıbrıs'a müdahelesi konusunda 16 nisan 1964'de time dergisi'ne verdiği demeçte söylüyor.
    http://www.ismetinonu.org.tr/…ibris-sorunu-ve-inonu

    johnson mektubu ise 5 haziran 1964'te geliyor.

    nasıl olur da bu söz 50 gün sonra yazılmış mektuba cevap olur?

    gerçek ise asıl johnson mektubu inönü'nün bu sözüne ve türkiye'nin kıbrıs'a müdahale planına cevaptır ve bir meydan okumadır. meydan okuma olduğu için diplomasi genel anlayışının çok ötesinde sert bir dille yazılmıştır. genel olarak türkiye tarihinde kara bir leke olarak anılır.

    peki bu mektup geldikten sonra ne oldu?

    - bu mektup halktan gizlendi. ancak ilk defa 1,5 yıl sonra 13 ocak 1966'da hürriyet gazetesinde böyle bir mektup geldiğinin haberi yapıldı. o tarihte inönü hükümeti iktidardan inmişti.
    http://www.kenandabirkuyu.org/…leke-johnson-mektubu

    - 13 haziran 1964'te bu mektuba inönü'nün cevabı çok yumuşak bir dille olmuştur.
    http://www.akintarih.com/…smet_inonunin_cevabi.html

    - 22 haziran 1964'de yani mektuptan 17 gün sonra kıbrıs sorununu görüşmek üzere inönü abd'ye başkan johnson'ın gönderdiği air force on uçağı ile gitti. abd'de inönü "türkiye barışçıdır, ancak adalete dayanmayan barış uzun ömürlü olamaz" dedi
    https://www.tarihtebugun.org/…-22-haziran-1964.html

    - jonhson mektubu'nun temel amacı türkiye'yi kıbrıs'a müdahaleden vazgeçirmektir. inönü hükümeti kıbrıs harekatını iptal etmiştir. türkiye kıbrıs'a müdahaleyi ancak 10 yıl sonra inönü'yü tartışmalı bir şekilde chp başkanlığından indiren bülent ecevit'in hükümeti zamanında gerçekleştirebilmiştir.

    anlayacağız inönü johnson karşısında geri adım atan, ağır sözlere cevap veremeyip bir de üzerine abd'ye johnson'nın ayağına hem de onun uçağı ile giden ve türkiye'ye bu utancı yaşatan kişidir. kıbrıs türklerinin yıllarca zulüm altında kalmalarına göz yummuştur. iyi ki bülent ecevit chp'nin başına geldi ve dini görüşüne katılmasam da vatanseverlik ve cesaretinden şüphe duyulmayan necmettin erbakan ile koalisyon kurdular da inönü'nün yaşattığı bu utancı kıbrıs barış harekatı'yla unutturdular. kıbrıs'ı savunan bütün siyasileri ve askerleri saygıyla anarım.

    edit: cnn türk programı bağlantısı ve ilgili kısım eklendi. önceki parantez içindeki ilber ortaylı'nın açıkça söylemediğini berlittiğim kısım silindi çünkü açıkça ilber ortaylı bu söz johnson mektubuna cevattır demiştir ki kesinlikle doğru değildir.

    ek bilgi: inönücüler mesela inönü vakfı "başbakan inönü, dışişleri bakanı erkin’in karşı çıkmasına rağmen 4 haziran’da durumdan abd’yi haberdar etme kararı aldı. inönü’nün bu kararının bir manevra olduğu kanısını taşıyanlar bulunmaktadır. bunlara göre, ordunun teknik olarak adaya çıkarma yapabilecek olanaktan yoksun olduğunu bilen inönü, harekatın engellenmesini sağlamak için abd’yi haberdar etmişti. böylece, harekat yapılmayacak, yunanistan’a türkiye’nin ciddiyeti anlatılmış olacak ve türk kamuoyuna da abd engeli gerekçe gösterilerek hükümete yöneltilen eleştiriler bertaraf edilmiş olacaktı (fırat, 1997:130-132)." gibi bir iddia ortaya koyuyorlar. bu iddia da tamamen gerçekdışıdır. tsk 4 haziran 1964'te kıbrıs'a müdahale için gemilerini hazırlamış limandan çıkartmış, jet uçakları havalanmıştır. erol mütercimler kıbrıs konusundaki araştırmalarında açıkça bu söylemiştir.(şimdi bu açıklamasının linkini bulmadım) ama daha sağlam birinci ağızdan kanıt olarak erbakan'ın bu açıklamasını görebilirsiniz.

    https://www.youtube.com/watch?v=f-u65o7b814 videosunun 2:52'de erbakan kıbrıs barış harekatı öncesi genel kurmay başkanı ve deniz kuvvetleri komutanı ile yaptıkları görüşmede deniz kuvvetleri komutanının açıkça 1964'te inönü'nün abd'nin tepkisinden sonra harekatı iptal edip, yola çıkmış gemilerin geri döndürttüğünü söylüyor. aynı durumun süleyman demirel döneminde de olduğunu belirtiyor. 3. defa olmaması gerektiğini talep ediyor ve 3. defa olmuyor. bu sefer gemiler geri dönmüyor. kıbrıs barış harekatı gerçekleşiyor. erbakan bu açıklamasını alparslan türkeş ve rauf denktaş önünde yapmıştır. bu açıklama sonrasında chp veya ecevit'ten erbakan'ı tenkit eden hiçbir açıklama gelmemiştir. yani erbakan'ın söyledikleri doğrudur. kıbrıs barış harekatı'nda bile chp içindeki inönücüler harekatı iptal etmek veya durdurmak için çalıştılar. erbakan ve ecevit sayesinde harekat oldu. chp ve diğer partilerdeki (mesela adalet partisi) amerikancılara kalsa asla olmazdı.

    bu harekatın ne büyük fedakarlıklar ve kahramanlıklarla yapıldığı öğrenince (örnek) ismet inönü'nün beceriksizliği ve korkaklığı, abd başkanı johnson karşındaki geri adımı türk tarihindeki kara bir leke ve büyük bir utanç olarak duracaktır. ama ilber ortaylı gibi tarihçiler gerçeğin ne olduğunu çok iyi bilseler de günümüzde bile "yeni bir dünya kurulur" sözünün johnson mektubuna cevap olduğu yalanını sürekli tekrarlıyorlar.

    ayrıca bana perinçekçi diyen insanlara da bu yazım cevap olsun. perinçek ve ulusal kanal benim iddialarımın tersine inönü'yü desteklerler. ulusal kanal daki bu programda da aynı inönü yalanları tekrarlanmıştır.

    türkiye'deki önemli insanlar neden inönü hakkındaki yalanları sürekli olarak tekrarlamaya devam ediyorsunuz? amacınız ne? çıkarınız ne?

    atatürk'ün gösterdiği akıl ve bilim ile muasır medeniyet yolunda ilerlemek için bu yalanları söylemek zorunda mıyız? nasıl atatürk eşittir inönü dersiniz? bu atatürk'e yapılan büyük bir haksızlıktır.
1124 entry daha
hesabın var mı? giriş yap