• x milletinden birinin yalancı olması, bütün x millettinin yalancı olduğu anlamına gelmez. ama gerek bazi kültürel, gerek coğrafi şartlar ya da eğitim faktörlerinden, toplumsal normlardan dolayı, x milletine dahil olan insanlar diğer milletteki insanlara göre daha fazla yalan söylüyor olabilirler.

    atıyorum hayatımız boyunca x milletiyle ilgili sözüne güvenmemiz gereken 10 tane durum yaşadık. dinamikler hep aynı olsun. bu on tane durumun hepsinde yalan söyleyen x'lere de denk gelme olasılığımız var, hepsinde doğru söyleyenlere de. fakat ilk başta bahsettiğim x milletinin çevresel faktörlerinden dolayı, olasılıklar çok büyük ihtimalle bu 10 tane olayın 7'sinde x milletinin yalan yanlış yönlendirmelerinden dolayi zarar göreceğimizi söylüyor. diğer 3 olayda ise dürüst x'lerle karşılaşacağımız için zarar görmeyeceğiz.

    şimdi bu durumda ben bu olayların hepsinde zararımı minimuma indirmek için, x kişisi hakkinda, ona güvenebileceğim farklı doneler yakalayana kadar, ilk başta mecburen ön yargılı yaklaşmak durumundayım. şimdi burada bazi arkadaşlar bu sadece x milleti için geçerli değil, y milletinden birisi de olsaydı yine aynı dikkati göstermek zorunda olacaktın diyebilir. ama y milletindeki kişide aynı durumu yaşama olasılığım örnek veriyorum; 10 durumdan sadece birinde kötü sonuç doğuracaksa, o zaman zaten y'ler nadiren yamuk yapar diyerek duruma o kadar dikkat etmeyeceğim, negatif ön yargı ile yaklaşmayacağım. bak yine 1 kerede olsa zarar görme olasılığım var, hatta o zararı gördüğüm zaman yine ön yargılı olduğum için ( bu sefer y'lere karşı yamuk yapmaz ne olsa dediğim için pozitif ön yargi, eğer şüphe ile yaklaşsaydım belki zarar görmeyecektim ) zarar görmüş oluyorum.

    sonuç olarak bu durumda x kişisine karşı, y kişisine oranla daha fazla dikkatli olmam beni ırkçı yapmaz. çünkü geçmiş ve mevcut dinamiklere göre istatistik olarak x kişisinden zarar görme olasılığım daha fazla. bu durum için x,y farketmez karşında 2 kişi varsa olasılık yüzde 50/yüzde 50 diyenler elbette olacaktır. onlarada şöyle düşünün diyorum; real madrid ile başakşehir maç yapsa, yüzde 50 ya biri ya diğeri kazanacak olabilir ama aslında 100 kere oynasalar 95 tanesini madrid kazanacaktır. burada sahip olduğunuz istatistiki veriler ve dinamikler önemlidir. aynı şey x içinde geçerli, sahip olduğumuz veriler yalan söyleyeceğini gösteriyor. ama bu doğruyu söylemeyeceği anlamına gelmez. tıpkı başaksehir'in real madrid'i yenemeyeceği anlami çıkmadığı gibi.
32 entry daha
hesabın var mı? giriş yap