1302 entry daha
  • (bu entry'yi champagne rose başlığına yazdım ama orada kaybolmasını istemediğimden buraya copy-paste etmeye karar verdim:)

    detaylara girmeden bir madonna fanı olarak görüşümü belirteyim: champagne rose kötü bir şarkı.

    şimdi detaylar:
    2003 yılında, madonna, britney ve christina'nın (ah, bir de missy elliot vardı, unutmuşum) tüm zamanların en ikonik şovlarından biri olan vma performansını hatırlıyorsunuz değil mi?
    o dönem basın tarafından aralarında yapay bir rekabet yaratılan britney ve christina hakkında kimin daha "iyi" olduğu ve madonna'dan tacı alacağı gibi haberler yürütülüyordu, hatırlarsınız.

    (sektör bilgisi: madonna, kariyeri boyunca sansasyonla hep iç içedir ve bu sansasyonları kariyeri için çok akıllıca kullanabilen bir kadındır.)

    bu "gelecek" vadeden iki "popçunun" (çünkü xtina henüz back to basics yapmamış, büstiyerli ve solaryumlu teniyle ortalığın tozunu attırıyordu) arasındaki yapay gerilimi satışları pek iyi gitmeyen ve istediği kadar başarı elde edemeyen madonna lehine kullanmaya karar verir.

    (kariyer bilgisi: ray of light gibi hem eleştirel hem de ticari anlamda pop müzikte tüm zamanların zirvelerinden biri gören madonna, çıkardığı music albümü ve albümle aynı adı taşıyan single'ıyla billboard hot 100'da birinci olmuş ve sektörün en önemli ismi olduğunu 2000'lerde de göstermeye devam etmiştir. ta ki... american life çıkana kadar. bu albümdeki ilk single'ın "politik" tavrı ters tepmiş, ikinci single hollywood ile madonna bu defa adeta kendi ayağına sıkmış (sen material girl'sün bebeyim!!!) ve liste başarısı yakalayamadığı gibi eleştiri oklarının da hedefi olmuştur.)

    vma performansı da aslında like a virgin'le başlamasına rağmen hollywood'un (ve britney'in sonraki albümü in the zone'un ilk single'ı olacak me against the music'in) tanıtımı için hazırlanmıştı.

    ki hatırlarsınız, madonna ve britney'in öpüşmesi olay olmuş, ve fakat christina ile madonna'nın öpüşmesi justin timberlake'in tepkisini göstermek için yayınlanmamıştı.
    xtina, konu hakkında geçtiğimiz günlerde konuştu, diyor ki:
    "tuhaftı, ve ne için * kestiklerini biliyor musun? kestiler çünkü justin'in tepkisini almak için.
    (sunucu burada, "insanların o gece madonna'nın ikinizi de seksi bir şekilde öptüğünün tamamen fark ettiklerini zannetmiyorum" diyor.)
    xtina cevap veriyor: "evet, çünkü elbette ki ertesi gün gazetelere baktım ve durum "eh, pekala, sanırım bunun dışırda bırakıldım" gibiydi."

    elbette ki milyonlarca kişinin izlediği bir törende, madonna ve britney'in featuring yapacağı bir şarkının tanıtımı için xtina dışarıda bırakılacaktı. sektör, acımasız.

    (sektör bilgisi: sektör, acımasız olduğu kadar da eski: o zamanlar featuring bu kadar yaygın değil, yani her önüne gelen feat yapmıyor.)
    (kariyer bilgisi: madonna gibi birinden bahsediyoruz, 80'lerden bu yana pop'un kraliçesi olan bir kadının yapacağı düet dikkat çekici olacaktı: çünkü, başka bir albüme/şarkıya konuk olmuyordu.)

    ve fakat me against the music, tüm beklentilere, olağanüstü öpüşmeli tanıtımına rağmen kelimenin tam anlamıyla çakıldı. ki şarkının billboard hot 100'da yükselebildiği en yüksek basamağın 35.’lik olmasını hep çok ilginç bulmuşumdur.

    aradan yıllar geçti, geçti.. madonna confessions ile yeniden kariyerini ayağa kaldırdı.

    gelelim 2018'e.

    bu şarkı muhtemelen daha önceden planlanmıştır ancak albümün yayınlanmasıyla aklıma bir tek şu geldi:
    madonna 2003'te yaptığının aynısını yapıyor!
    biliyorsunuz, geçtiğimiz ay nicki minaj ve cardi b arasında büyük bir kavga yaşanmıştı. detaylar için (bkz: cardi b/@ug tek)
    madonna'nın nicki minaj ile olan yakınlığı, önceki iki albümde yer alan 3 şarkı ile malumunuz. (ancak nicki'nin bitch i'm madonna'nın çekimlerine katılmaması ilginç bir detaydı.)
    madonna'nın, son dönemin billboard hot 100'da önemli başarılar elde eden cardi b ile iş birliği yaparak aynı şarkıda buluşması son derece ilginç ama biz bunu gördük m!

    (sektör bilgisi: m, madonna'ya hitap etmek için kullanılır. madonna'nın baş harfinden gelir, ahah.)

    madonna'nın 2003'te pop'un kraliçe adaylarına, 2018'te ise rap'in kraliçe adaylarına "el vermesi" ise incelenmesi gereken önemli bir konu bence.
    şu açıdan: kahrolası ageism sebebiyle en son billboard hot 100 birinciliğini 2004'te music ile elde eden madonna'nın 2010'lar bitmeden bir adet billboard hot 100 birinciliğine ihtiyacı var. bu sebeple 2019, her yerde madonna'yı görebileceğimiz bir yıl olacaktır: çünkü, 80'ler, 90'lar, 2000'ler ve 2010'larda billboard hot 100 birinciliği çıkararak kırılması çok zor bir rekora imza atmak istediğine eminim.

    champagne rose de bunun ilk ayak sesleri bana kalırsa... kendi pasajındaki "it's my game", doğrudan yeni albümünün ilk single'ı olması beklenen beautiful gamee bir gönderme diye düşünüyorum.

    madonna'nın gençlere ulaşmak için de şu an oldukça popüler olan cardi b'ye yanaştığını da görüyoruz. yeni albümde bir feat bile gelebilir.
    (bu gençlere ulaşma çabasıyla ilgili bir önceki albümde yazdıklarıma şu entry'den ulaşabilirsiniz: (bkz: rebel heart/#50004015)

    neyse, çok uzattım yine sanırım. çünkü tutamıyorum kendimi: bir ara hayvan gibi bir madonna yazısı yazayım bari size, doyamıyorum zira kadını anlatmaya!

    özet: şarkıyı bok gibi bulabilirsiniz, madonna'nın gençlere ulaşmak için ödünler vermesini kötü ve saçma bulabilirsiniz, diğer ageism manyakları gibi madonna'nın artık kariyerini sonlandırması gerektiğini de söyleyebilirsiniz ve fakat ben bu kadını seviyorum!
    kariyeri boyunca sürekli konuşulan ve sansasyondan beslenen bir kadının ticari zekası günümüz için "demode" kalıyor olabilir, ancak o m!
    ben her haliyle seviyorum!
    bu arada şarkıdaki dinlenebilir tek kısım da m'in pasajları.

    öptüm hepinizi.
634 entry daha
hesabın var mı? giriş yap