3 entry daha
  • "-benimle birlikte karanlığa adım at çocuğum. sadece o defa 'baba' ona gerçek bir sevgiyle baktı: -senden bir tanrı yapacağım. "

    fantastik kurgu dünyasında, son zamanlarda karşılaştığım en yaratıcı fikirlerden birinin maalesef biraz çalakalem işlenmiş ve koca bir seri oluşturabilecek hikayenin tek bir kitaba indirgenmiş hali.

    ilk kitap için hiç fena olmasa da konunun dağınık işlenmesi biraz can sıkıcı. kitabın son 50 sayfası ise olayları açıklaması, yapılan eylemleri birbirine bağlaması ile kitabın en güzel yeri oluyor.

    ayrıca ingilizce versiyonunda da böyle mi bilmiyorum ama kitabın arkasındaki tanıtım yazısı fazlasıyla spoiler içeriyor, orayı okuyan birisi az çok kimin bu dolapları çevirdiğini ve hikayenin sonunu tahmin edebilir. keşke carolyn'ın öyküsünü bunları hiç bilmeden okuyabilme imkanımız olsaydı.

    kitapla ilgili spoiler içeren tespitlerim ve aklımı kurcalayan sorular ise şöyle:

    --- spoiler ---

    1) kitapta, carolyn, michael, david, margaret ve jennifer'ın dışında 7 kütüphaneci ve katoloğunun daha olması gerek ama biz bunları görmüyor, bilmiyoruz. yazar bazı bölümlerde bikaçına değinse de aşırı ezik ve silik tipler. hiçbiri katiyen aklınızda kalmıyor. diriltme üstadı; kafası, tüttürdüğü zibilyon çeşit ot ve mantardan bi milyon olan, ak kitabın iki okuyucusundan biri, şifa kataloğunun sahibi jennifer favorim.

    2) david'in katil/cinayet katoloğunun sahibi olarak, iyi kalpli bir çocuktan bir caniye evrilmesi, diğer kütüphaneci kardeşlerine kız-erkek demeden tecavüz edip defalarca öldürmesi ve biricik aşkının, eti çürüyen ve ölüm katoloğunu çalışması sebebiyle kafayı yiyen margaret olması, biçareyle dehşetli bir şekilde sevişirken daha çok zevk almak için onu ve kendini öldürüp sonra kendilerini tekrar dirilttirmesi inanılmaz güzel detaylardı. ha bir de mor tütü giyen,öldürmenin her yönteminde uzmanlaşmış insan azmanı bir herifin, sokaklarda, insanları vahşet uyandıracak şekilde biçmesi fikri cidden eğlenceli.

    3) carolyn'ın tüm katologlar içinde en işe yaramaz gibi görünen dünya dilleri konusunda çalışması ama bilgi güçtürden yola çıkarak aslında kitabın en güçlü karakterine kendi çalışması ve azmiyle evrilmesi nefis. diğer katologları okuyabilse de onlarda ustalaşması haftalar hatta aylar alıyor. hiçbir şey, carolyn baba'nın seçilmişi diye şipşak olmuyor. bu arada öğrendiği dillerin sadece insan dilleriyle sınırlı kalmaması, atıyorum fırtınaların dillerinde yazılmış şiir çalışmalarından da zevk alması gibi detaylar çok iyi.

    4) peter'ın olaylara neden dahil olduğunun ve carolyn'ın onu niye bu kadar kayırdığını en sonunda ikilinin unutulmuş geçmişiyle öğrenmemiz ve peter'ın carolyn'ın "kalp kömürü" olması;carolyn'ın onu hatırladıkça aynı zamanda insan olmayı hatırlaması da üzerinde düşünülmüş diğer bir detay.

    5) kitabın isminin neden kül dağı'ndaki kütüphane olduğunu en sonunda öğreniyor ve çocukluk oyunlarını bir kez daha özlemle anıyoruz. keza reissak ayria'ın hangi obje olarak şeçildiği de geçmişin yine güzel bir cilvesi.

    6) zamanı durduran sözcük, david'in ve peter'ın farklı ruh hallerine göre büyüyüp balon gibi uçarak iki farklı karakterde güneş olması fikri ise cidden benim için kitabın doruk noktalarıydı.

    şimdi gelelim kitapta aklıma takılan sorulara ve bu kitabın bir seri olsa diğer kitaplarında işlemesini istediğim konulara:

    1) baba'nın doğası ne? nobununga ve diğer yaverleriyle ilişkisi, onlarla tanışma öyküsü ne? baba'nın 3. çağda yaverleriyle, imparatoru devirme öyküsü seriye bir prequel olarak eklenebilirdi; veya en sonunda yaverlerini toplayıp kurallarını kendi koyacağı evreni yaratmaya gittiğinde yaşayacakları bir sequel olabilirdi.

    2) baba'nın çok bahsedilen ama bi türlü hakkında bilgi sahibi olamadığımız ezeli düşmanları dük, q-33 kuzey ve barry o'shea kim, güçlerinin boyutu ne? keşke bu sorulara başka kitaplarda teker teker yer verilen maceralarda cevap bulabilseydik.

    3) baba, bu evreni yaratan tanrı olmadığını ve bunu kim yarattıysa gerçek bir zanaatkar olduğunu söylemişti, keşke o tanrıyı ve bu dünyanın 1. ve 2. çağını ve tarihlerini öğrenebilseydik.

    4) kitap bir seri olsaydı, margaret'ın gizli bir villain olmasını isterdim açıkçası, dünya üzerinde akla gelebilecek her çeşit yöntemle öldürülen ve öte diyarlarda çok fazla zaman geçiren margeret'ın "hanımım" dediği; ölümün zarif tanrıçasının, baba'ya savaş ilan etmesini ve margaret'ın onun habercisi/müjdeleyicisi olarak etrafa dehşet kusmasını izlerdik, negzel!

    5) ve elbette babanın herkesten sakladığı 13. bir katalog olmasını ve kimsenin bu katalog üzerinde çalışmasını istemediğini öğrensem şaşırmazdım; zira 13 sayısının uğursuz olmasıyla bilerek 12 kütüphaneci tutması akla yatkın. eh bir de kitabın en sonunda öğrendiğimiz üzre baba'nın her şeyi, öldürülmesinden, carolyn'ın tanrı olduğu gün düşecek yaprak sayısına kadar ayarlaması onun göründüğünden çok daha kurnaz bir karakter olduğunu gösteriyor.

    6) kitapta anlamadığım veya açıklanmışsa da dikkatimden kaçan şey, baba öldükten sonra kütüphane içinde bulunan 12 kütüphanecinin nasıl oluyor da bir şekilde dışarıya çıkarıldığı ve evden uzaklaştırıldığı? ki bu sayede carolyn reissak ayrial'ı devreye sokabilsin.
    --- spoiler ---

    evet, eyyorlamam bu kadar! başka bir fantastik kurgu incelemesinde görüşünceye dek sağlıcakla kalın dostlar...
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap