21569 entry daha
  • ufku iki katına çıkartan bir bilgi değil yine de ilginç konu.

    jüpiter diğer gezegenler gibi güneşin etrafında dönmez.

    şimdi barycenter ya da barycentre diye bir tanım var. uzayda birbiri etrafında dönen iki ya da daha fazla cismin kütle merkezi olarak geçer. bu merkez kütlesi daha büyük olan cisme yakınsar. birbiri ile etkileşimde olan ve eşit kütleye sahip iki cismin kütle merkezi ikisi arasındaki mesafenin orta noktasıdır.

    barycenter

    dünya ile ay için bu kütle merkezi dünyanın merkezinin yaklaşık 4700 km uzağındadır. dünyanın ekvatoral yarıçapı yaklaşık 6400 km olduğundan dünya ve ay arasındaki kütle merkezi yine dünyanın kütlesinin içinde kalır.

    cisimler arasındaki uzaklık da kütle merkezinin belirleyicilerindendir. dünya ve ay arasındaki mesafe yeterince açılırsa kütle merkezi dünyanın dışında bir noktada oluşacaktır.

    güneş ve diğer gezegenler arasındaki ilişkide de, biri hariç gezegenler güneşe göre çok çok küçük kütlelere sahip olduklarından güneşle aralarındaki kütle merkezi güneşin merkezine çok yakındır ve bu gezegenler güneş etrafında dönüyor gözükür. jüpiter ise farklı olarak oldukça büyük bir kütleye sahip olduğundan (burada elbette mesafenin de önemi var) güneşle arasındaki kütle merkezini güneşin dışında bir noktaya çeker. bu sebeple jüpiter güneşin etrafında dönmez. güneş ve jüpiter güneşe yakın bir nokta etrafında dönerler.

    güneş sistemi, yörüngeler ve bu barycenter olayının sistem yörüngesine etkisi, güneşin samanyolu galaksisindeki yörüngesi vs. vs. çok acaip işler. boş vakitlerinizde bakınız. ufkunuz biraz açılır. barnak hesabıyla osbirci ayları hesaplamaktan iyidir.

    ilave editi: konuyla ilgili bir kaç mesaj aldım ve sorulan soru şu; güneşin sistemde sabit durmadığını ve bir merkez etrafında hareket ettiğini biliyoruz ama bu merkezi etkileyen bir tek jüpiter olmamalı yani diğer gezegenler işin içine girince neler oluyor? güneş neye göre hareket edecek? güneş sisteminin kütle merkezi nedir? güneş sisteminin kütle merkezi gezegenlerin konumuna göre değişmekte. mars dünya venüs gibi görece küçük gezegenlerin sistemin kütle merkezine etkileri yok denilebilecek kadar az. uranüs ve neptün sistemde etkili gezegenler ancak esas etkiyi iki dev jüpiter ve satürn yapmakta. bu iki gezegen yörüngelerinde birbirlerine yaklaştığında güneş kütle merkezinin dışına itiliyor. birbirlerinden uzaklaşıp güneşi aralarına aldıklarında ise güneş kütle merkezine yaklaşmakta. linkteki videoda mevzu açıklanmış.

    güneş sisteminin kütle merkezi

    bu arada konu ekşişeylere taşınmış. şaşırdım. öncelikle teşekkürler. ancak ben konunun uzmanı değilim.keşke olsaydım. dün şans eseri karşıma çıktı konu, ilgimi çekti ve biraz araştırdım o kadar. yanlışlar olabilir.
20194 entry daha
hesabın var mı? giriş yap