1032 entry daha
  • herkes demiş geri dönüşüme çöp yetişmiyor diye, doğru. uppsala'daki evimiz santrale 4km mesafede. canlı görünce daha garip hissediyor insan. elektriğimiz çöpten, mutfak ve banyodaki sıcak suyumuz çöpten, kaloriferde dolaşan sıcak su da çöpten üretilen enerjiyle elde ediliyor. şaka gibi. suyu pek sallamıyorlar. elektriği ise evde bitcoin basmaya veya 10 tane ufo çalıştırıp camlar açık uyumaya kalkarsanız "n'oluyo lan burda" diye oturduğunuz siteyi teftiş etmeye başlıyorlar. hane başı sayaç diye bir şey yok çünkü, 2 bloktan oluşan 12 dairelik yapıda 2 tane elektrik sayacı var ortalama tüketimi ölçmek için. ısınma, sıcak su ve elektriğin hane başı ödendiği evler de var tabi. bir tanesine bakmaya gittik iki hafta önce. elektriğe 80-100 sek, (50-60 lira) ısınma ve sıcak suya da en soğuk ayda 200 sek (130 lira) ödüyormuş mevcut kiracı. hâlâ ruslara nükleer yaptırmaya çalışan, köprüler ve havalimanları ülkesi, canım türkiyem'e selâm olsun... istanbul'daki ailem geçen kış elektriğe ortalama 150, doğalgaza 250-300 lira civarı ödüyordu aylık.

    edit: şehir merkezi ve civarında yollar da buzlanmaya karşı alttan ısıtmalı, bunun suyu da çöp santralinden geliyor. uppsala dediğin de tekirdağ, hadi olsa olsa çanakkale kadar bir yer. ve son olarak; isveç'liler de türkiye'nin duble yollarını, havalimanlarını filan acayip kıskanıyor.

    edit 2: şu an göz yaşları içinde editliyorum; entry'yi yazdıktan sonra hakkında bilgi sahibi olayım diyerek bültenlerini okuduğum bu santral (bkz: vattenfall) yazın da soğutma hizmeti veriyormuş. 35 dereceyi gördüğümüz son yaz mevsiminde evin içinin 27 dereceyi geçmemesi şimdi anlam kazandı.amaçları zararlı soğutucu gaz salınımını azaltmak ve klima gürültüsü ve ısısını bertaraf etmekmiş. bu kadar medeni olacak ne vardı lan?
1369 entry daha
hesabın var mı? giriş yap