8 entry daha
  • filmekimi 2005 ’te şimdiye dek izlediğim en etkileyici film. oldukça sakin ve sade bir film bu. tek mekanda * geçmesinden kelli sıkıcı olacağını düşünmüştüm ama beni yanılttı. genç kızla yaşlı adam arasındaki ilişkinin iniş çıkışları, araya giren 3 kişinin etkisiyle birbirlerine karşı takındıkları tavırdaki değişim filmi izlenebilir kılıyor.

    --- spoiler ---

    benim açımdan bu filmle ilgili en ilginç yön film ilerledikçe ve karakterleri tanıdıkça başta belirlediğim kötü ve iyi kavramlarının karışması oldu. önce yaşlı amcayı torunu yaşındaki bir kıza karşı sevgiyle karışık hastalıklı duygular besleyen bir adam olarak değerlendirirken filmin sonlarına doğru kazın ayağının öyle olmadığını anladım. tekneye gelen genç çoçuğu bir nevi kurtarıcı olarak algılarken sonradan 10 senelik bir ilişkiyi ve bağlılığı anlamadan ortaya atlayan bir zıpçıktı olarak görmeye başladım. yani kafamdaki iyi ve kötü karakter film boyunca sürekli yer değiştirdi ki benim açımdan bu durum filmin mesajını gayet güzel ilettiğinin bir göstergesi; kimse salt iyi veya salt kötü değildir. insanların davranışlarının ardında kendilerine göre nedenleri vardır.

    ikinci olarak da filmin sevginin aslında sadece karşı cinse karşı duyulan çekim olmadığının altını çizdiğini düşünüyorum. emek ve sabrın aslında ne kadar önemli olduğunu vurguladı ki benim aklıma alakasız olacak belki ama "sevgi emektir" repliği ve selvi boylum al yazmalım geldi. adamın kıza karşı duyduğu tutkuya rağmen onu yıllarca sabırla beklemesi, aralarındaki ilişkiye emek vermesi, kızın yaptığı seçime saygı duyması bence önemliydi. senelerce yalnızlığını paylaştığı, onun için umudu ve mutluluğu simgeleyen kız gidince adamın da tüm yaşama sevinci kayboldu. nitekim kız geri dönüp ölmeye çalışan adama sarıldığında adamın mutluluk gözyaşları görülmeye değerdi.

    --- spoiler ---

    birçoklarına sıkıcı gelebilecek veya “yav neydi öyle filmin sonudaki ezgantrik numaralar” dedirtecek bir film belki ama beni oldukça etkiledi. böyle hissetmemde tek kelime etmemelerine rağmen inanılmaz performanslar sergileyen yaşlı adam ve genç kız rolündeki oyuncular ve insana huzur veren müziklerin de katkısının büyük olduğunu belirtmeden geçemeyeceğim.
58 entry daha
hesabın var mı? giriş yap