• 14 şubat 1912 doğumlu ispanyol double agent.

    3 kere ingiliz gizli servisine başvurup reddedildikten sonra kendisini nazi sempatizanı bir ispanyol hükümet yetkilisi olarak tanıtıp almanlara başvuruyor. londra'ya gidip yanına yeni ajanlar katması için verilen emre rağmen lisbon'a yerleşiyor ve tur rehberlerinden, haberlerden, gazetelerden topladığı bilgileri almanlara gönderiyor. sahte ajanlar üretiyor ve yanlış veya gecikmiş bilgiler için bu ajanları suçluyor. daha sonra ingiliz hükümetinin ilgisini çekiyor ve onların yardımıyla yanlış, askeri anlamda pek değeri olmayan bilgileri almanlara gönderiyor. gönderdiği doğru bilgilerin bazıları ingiliz hükümeti tarafından özellikle geciktiriliyor. almanlar daha hızlı bir iletişim yolu isteyince bir radyo istasyonu kuruluyor ve bu istasyondan şifreli mesajlar gönderebilmesi için kendisine enigmamakinesi gönderiliyor, bu makine tabii ki ingiliz hükümetine geçiyor. kendisinin normandiya çıkartması için kilit rolde olduğu söyleniyor. normandiya çıkartması başladıktan sonra bile almanları asıl çıkartmanın calais'de olacağına dair ikna etmeyi başarıyor.

    ingiliz resmi kaynaklarına göre almanlar kendisine o kadar güveniyormuş ki ingiltere içinde başka bir ajan bulma ihtiyacı görmemişler.

    savaştan sonra venezuala'ya kaçıyor, oradan bir süre ingiltereye uğruyor ve prens philip tarafından karşılanıyor. 1988 yılında venezuala'da ölüyor.

    önce almanlardan demir haç, daha sonra ingilizlerden mbe kazanıyor. ve iki taraftan da ödül alan belki de ilk ve tek double agent olarak tarihe geçiyor.

    ben özet geçtim ama hakkında yazılmış kitaplar, çevirilmiş film ve belgeseller var.

    kaynaklar:

    https://www.wikiwand.com/en/juan_pujol_garcía

    https://www.mi5.gov.uk/agent-garbo
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap