4 entry daha
  • sol dediğimiz kemalizm/sosyal demokrasi çizgisiyse, bu ülkede bol bol örneği vardır.

    fakat radikal sol ise, bu ülkede şansı yoktur. çünkü radikal sol her ülkede farklı farklı filizlenir ve belli bir kısmın egemenliğine girer zaman içerisinde ve zaman içerisinde radikal yollar popülizmi doğurur. popülizm de milliyetçiliğin önünü açar. eğer sol çoğunluğun egemenliğine girmezse azınlıklar tarafından sahiplenir ve azınlık milliyetçiliği çoğunluğu ele geçiremez demografig sebeplerden dolayı.

    örnek verirsek sovyetlerde komünizm zaman içerisinde rus milliyetçiliğine evrilmiştir. ikinci dünya savaşı sırasında baltık halkları, ukraynalılar, belaruslular almanları çiçeklerle karşılamıştır. sovyetler birliği dağıldıktan sonra da gerek baltık ülkelerinde, gerekse ukrayna da komünist/sosyalist partiler bariz şekilde rus yanlısı politika izlemektedir. fakat rusya'da komünizm parti aşırı sağcı liberal-demokrat(ismi yanıltmasın) parti ile geçinirken, rus emperyalizmini desteklemiştir kırım'ın işgali sırasında.

    türkiye'de ise sol hareket her ne kadar etnik ve dini grupların önderliğinde başlamasa bile zaman içinde onların etkisine girmiştir. kürt ve alevi gruplar içerisinde hayat bulamiştir. buna karşılık etnik olarak türklerin dini olarak sünnilerin çoğunlukta olduğunu düşünürsek bu ülkede şansları kalmamıştır. hdp her ne kadar kürt milliyetçisi olduğunu söylemese de bu ülkede aklı başındaki herkes onları kürt milliyetçisi olarak görür, kendileri de islami olan bazıları dışında kürt hareketler ile her daim yakınlık kurmuşlardır. ara sıra etnik ve dini azınlıkları temsil etmeyen sol hareketler ortaya çıkmışsa da hdp'nin kötü şöhreti yüzünden şans bulamayacaktır. hdp'nin kötü şöhreti yüzünden değil radikal solcular, merkez sol olan bambaşka ideolojideki chp bile halkın önemli kısmı tarafından aynı görülmektedir.

    işin özü, gençler sol hareketler bu ülke için yakın gelecekte umut olamayacak noktadır.

    not: bir sağcı.
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap