5 entry daha
  • elbette ki diğer ülkelerde yapılan propagandadan farklıydı, en azından savaş propagandası.

    hatta nazi yerine alman diyelim, lakin birinci ve ikinci dünya savaşında almanların yaptığı propaganda, birbirine oldukça benziyor.

    bazı tarihçilere göre alman savaş propagandası, özellikle batılı müttefiklerin propagandasından daha verimsizdi, ve hatta savaşın ilerleyen yıllarında alman askerlerin moralini bozmaya başlamıştı.

    nedeni şu ki alman propagandası, daima saldırı ve üstünlük üzerine kuruluydu. yani über'sin hans, yaparsın hans, saldır hans, bütün dünya beşer beşer gelse tokatlarsın hans. elbette ki ilk başta iyi gaz verse de savaşın ilerleyen evrelerinde kötü gidişat nedeniyle alman askerlerine şaka gibi gelmeye başlamıştı. artık gaz vermiyordu, tam aksine sinizm ve hayal kırıklığı aşılıyordu.

    oysa batılı müttefiklerin savaş propagandası, savunma ve yenilgi yaşanırsa uğranacak hazin son üzerine kuruluydu. yani "eğer kaybedersek hepimizi sikerler tommy, ananı bacını kızını yengeyi domaltıp amlarında blitzkrieg yaparlar, mutlu yuvanı yıkarlar" temalı propaganda (özellikle birinci dünya savaşında alman kayzer'inin "hun" lakabını benimsemesi bu konuda müttefiklere inanılmaz bir koz vermişti, avrupa'da olan hunlar = acımasız barbarlar imajı nedeniyle, ki benimseme nedeni de bu idi). bu propaganda son derece etkindi, çünkü "köşeye sıkışan hayvan" hissini aşılıyordu (köşeye sıkışan hayvan gözü kör canhıraş savunmaya geçer). böylece müttefiklerin askerlerinin savaşma isteği daima yüksek tutuluyordu.

    işte böyle farklar vardır propaganda yöntemleri arasında.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap