10 entry daha
  • ....sahip olduğumuz bilgilerin temelinde eski yunan düşüncesi bulunmaktadır.latince,arapça yazan yazarlar ile daha modern yazarlar ona daha az ilave yapmışlardır. eski yunan bilgeliği öğretici ve tartışmacı olduğu için gerçekliğin araştırılması ile bağdaşmaz. gorgias, protogaras, hippias, polus gibi adamlara "sofist" diyen platon, aristotales, zenon, epikuros, theoprastus ve onların selefleri(öncekiler)
    chriysippus,carneades, vb adamlar sofisttir. aralarındaki tek fark şudur:

    öncekiler parayla bilgi satarlar ve gezgindirler. sonrakiler ise felsefeyi bedavaya öğretirler ve gezgin değillerdir. bunların hepsi de gençlerle gevezelik eden ihtiyar kimselerdir. gerçi daha eski yunanlılar gerçekliği araştırmışlardır. fakat onlar bile mezhep kurmak, halkı büyülemek gibi şeylere meyletmişlerdir. halbuki, gerçekliğe ilişkin bir araştırmada insan böyle şeylere tenezzül etmemelidir.

    aslında mısırlı bir rahip eski yunanlılar hakkında şöyle demiştir: ''bilginin ilk çağı ya da ilkçağın bilgisi olmadan onlar daima çocuk kalacaktır.'' peki niçin? çünkü eski yunan bilgeleri çocuklar gibi gevezelik ederler, yeni bir bilgi üretemezler.

    say yayınları- s.35.

    imla.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap