21722 entry daha
  • yatakların başucunda bulunan çekmeceli mobilyadır komodin.

    kelime türkçe’ye fransızca’dan girmiş, genelde de yanlış telafuz edilmektedir.

    günümüzde üzerinde veya çekmecelerinde kişisel eşyaları saklama ünitesi olarak işlevlense de bu mobilyanın ilk üretim amacı yine kelimenin doğduğu yer olan fransa’dadır ve oldukça ilginçtir.

    tuvalet ve banyo kültürü avrupa’da geç ortaya çıkmıştır. yüzlerce odaya sahip olup tuvaleti olmayan ihtişamlı saraylar bile vardır. ortaçağ sonlarına kadar da fransa’da soyluların evlerinde de tuvalet yoktu.

    insanlar özellikle gece yarısı tuvalet ihtiyaçlarını altında bir oturak bulunan iskemle yardımı ile bir kutuya giderip bu kutuları sabah dışarıya atana kadar saklarlardı. hem erkek hem kadın içinrer tane yatağın baş uçlarında bulunan kapaklı gövdeye bu kutunun yerleştirilmesiyle de kokunun dışarı yayılması engellenirdi.

    yıllar geçtikçe fonksiyonunun bu kadar değişebilmesi şaşırtıcı. telefonu, kitabı başuçlarımızdaki çekmeceye koyarken bir kez daha düşünülmeli.

    ayrıca klozet kelimesinin ingilizcesi de water closet. closet ingilizcede dolap anlamına geliyor, yani water closet’ten su dolabı anlamı çıkıyor. muhtemelen oradaki su kelimesi de tuvalet kültüründen sonra dolap kelimesine ilave edilmiş.
20062 entry daha
hesabın var mı? giriş yap