aynı isimdeki diğer başlıklar:
226 entry daha
  • homeros 'tan bir - iki yy. sonra yaşamış büyük şair hesiodos 'a göre erkeklere, dünyaya cezadır kadın.

    şair, işler ve günler adlı eserinde; prometheus 'un malum davranışından sonra; erkeklere, prometheus 'un suç ortaklarına ve tabi ki kendisine kadını ceza olarak yollamıştır ki; çenesinden, dırdırından, dedikodusundan bugün bile hala bir iki kendini bilmezin davranışının vebalini üstlenmiş durumdayız; aslan gibi bir erkek olmama sağmen, sözlük içi hiç bir bayana selam etmeden bu mevzuyu açıklığa kavuşturayım efendim;

    zeus emrettiğinden;

    * hephaistos, toprakla suyla yoğurur kadını, çekici mi çekici bir şey çıkar ortaya.
    * bu çekici şeyi, athena uyumlu bir beden ile süsler ki erkeklerin kafası daha bir bulansın..
    * aphrodite, bu şeyin yüzüne zerafet ve dayanılmaz bir biçim verir, istek serper.
    * tanrıların habercisi hermes, bu şeye şeytani bir zeka ile kandırma yetisi üfler. yetinmez konuşma özelliğini de ekler ve erkek milleti ne çekerse, hatun dırdırından çeker, gidin hermes 'i dövün, sövün aslan parçaları..
    * hermes 'in ona, son olarak pandora adını verir. "tanrılardan bir armağan" [evet kadınlar bize tanrıdan bir armağandır. dır dır..]

    zamanında prometheus, kardeşi epimetheus 'a "sakın zeus'tan hediye alma kardeşim.." demiştir, ama kardeşi onu dinlememiştir. hermes 'in ona yolladığı bu pandora 'yı kabul etmiştir. pandora / kadın 'nın çekiciliği, epimetheus 'u deli eder adeta, ve bu pandora küpünü açar.

    yıkıcı kötülükleri kaçıverir.

    yeryüzü daha önce görmediği bir felaketle karşı karşıyadır artık. acılar, halsizlikler, ağır hastalıklar, ölüm getirecek boyutta dünyaya yayılır. insan soyu çoğalır da çoğalır, üreme üremeyi takip eder, kötülükler de peşinden tabi. zengin olma savaşları, insanları tanrılardan soğutur, zeus sinirlenir ve insan soyunu su yoluyla yok etmek ister.

    ıslak kanatlı yelleri salar ortaya.

    pınarlar, ırmaklar, göller, denizler ortalığı birbirine katar, insanlar, hayvanlar, evler sürüklenir bu su cezasıyla. deniz denize eklenir.

    zeus 'un siniri geçtiğinde, bir kayıkta, bir kadınla bir erkeği görür.

    bunlar; prometheus 'un oğlu deukalion ile epimetheus 'un ile pandora 'nın kızı pyrrha 'dır. [iki günahsız , tanrılara tapan.]

    gerisini tubitak 'tan çıkmış, colette estin ile helene laporte 'nin yunan ve roma mitolojisi adlı eserden dinleyelim;
    [sf:131]

    "..onları, su yüzünde görünür tek dağ olan parnassos 'a yönlendirir. ikisi de tanrılara şükreder. themis onlara annelerinin kemiklerini omuzları üstünden atmalarını söyler. deukalion bu sözlerden amacın, her şeyin anası olan yer 'in kemikleri yani taşlar olduğunu anlar. kendisinin attığı çakıllardan erkekler, pyrrha 'nınkilerden de kadınlar türer. böylece yeni bir insan soyu doğar."

    sonuç olarak hesiodos 'un işler ve günler 'inden zeus 'un o ilginç ve haklı [şaka canım..] serzenişine göz atalım, ve entiriyi sonlandıralım.

    [işl ve gün. 54-60]

    "..
    kızdı bulut devşiren zeus, dedi ki ona:
    "iapetosoğlu, sivri akıllı kişi,
    seviniyorsun ateşi çaldın, beni aldattın diye,
    ama bil ki dert açtın kendi başına da:
    çaldığın ateşe karşılık bir bela,
    öyle bir bela salacağım ki insanlara,
    sevmeye, okşamaya doyamayacaklar bu belayı."
    böyle söyledi ve kahkah güldü insanların ve tanrıların babası.
    "

    ben de şu şiiri yazayım bari, heves ettim;

    "..ve o günden beri
    sevmeye ve okşamaya doyamıyoruz bu mereti."

    [jimi, hede hodo 8.45]
2994 entry daha
hesabın var mı? giriş yap