8 entry daha
  • foucault "cinselliğin tarihi" nde modern ulus devletlerin amaçlarını “bedenlerin zaptedilmesini ve nüfusun kontrol edilmesini başarmak için sayısız ve farklı tekniklerin uygulanışındaki bir patlama” aracılığıyla, özellikle de istatistik ve olasılığın kullanılması yoluyla, düzenleme pratiğine işaret etmek için "biyoiktidar" terimini kullanmıştır.

    biyoiktidar terimiyle tam anlamıyla “bedenler üzerine kurulan iktidar”dan bahseder. foucault biyoiktidar sayesinde iktidarın yeni bir sürece girdiğini belirtir. disiplin toplumu ve düzenleyici kontroller adını verdiği teknolojiler sayesinde iktidar tek tek bütün bedenlerde varolur, tek tek insanlara hükmeder ve böylece (kabaca söyleyecek olursak) her bireyi bir polis haline getirerek iktidarı dışarıdan içeriye değil, içeriden dışarıya doğru yayar. sağlığın, kalıtımın, ailenin, “kanın” ve “normalliğin” düzenlenmesi biyoiktidara yönelik doğrudan örneklerdir.

    foucault'ya göre, 18. yy kadar cezalandırma şekilleri vahşete varan şiddet gösterileri şeklindeydi. günümüzde bu insan davranışlarını düzenleme şeklinde değişmiştir. yani onları disipline ederek, mesai saatleri içinde istenilenleri yaptırarak. bireyin davranış biçimleri bu şekilde ıslah edilmiştir. eski müdahale biçiminin araçları, darağaçları kızgın kerpetenler, kaynar yağlar vb. yerini düzenli etkinlikler, sessizlik, saygı ve iyi alışkanlıklara bırakmıştır.

    amaç, itaatkar, kurallara, düzene ve kendini kuşatan otoriteye boyun eğmiş ve otoriteyi içselleştirmiş bir birey yaratmaktır. istatistik biliminin ortaya çıkışı, bedenlerin sahip olduğu güçler toplamı olan nüfusu denetlemeye dair çabalardır ve bu çabalar neticesinde kitlelerin denetimi mümkün kılınmıştır.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap