21805 entry daha
  • avrupalıların tarihte sahip olduğu ilk pet hayvanlardan birinin yılan olması (kediden bile önce). üstelik o dönem evlerde beslenen yılanlar bir kutu veya kap içinde takılmaktansa bizzat odalarda serbestçe gezebiliyormuş, mutfaktan salona, salondan mutfağa filan istediği gibi geçebiliyormuş.

    bugün hastaneler, tıp merkezleri, tıpla alakalı dernek ve kurumların logolarında mutlaka yılan sembolü bulunur çünkü eski çağlarda avrupalılar yılanın şifa veren bir hayvan olduğuna inanmışlar. aslında haksız da sayılmazlar çünkü avrupa'da ne zaman veba veya başka bir hastalık salgını olsa evinde yılan besleyenlere bu hastalık pek dokunmuyormuş. bu yüzden avrupalılar yılanların insanları hastalıklardan koruyucu bir etkisi olduğunu düşünmüşler. bu da doğru sayılır çünkü o dönemde hastalık yayan fare, sıçan, sincap gibi ufak kemirgen hayvanlarla yine hastalık yaymakta önemli olan bir çok böcek ve sinek çeşidi yılanların en önemli besin kaynakları arasında yer alıyor. yılanlar yaşadıkları evin çevresinde bu tür hayvanları avladıkları için evlere onların taşıdığı hastalıklar da giremiyormuş. o dönem insanlar mikrop, bakteri gibi şeylerin varlığını bilmedikleri için yılanların sihirli ve güce sahip olduğunu düşünüyormuş.

    aynı dönemde mısırlılar, persler ve araplar evlerinde kedi besliyormuş çünkü kedi de aynı şekilde fare ve sıçanları avladığı için hastalıkları uzak tutuyor. bu yüzden mısır ve pers gibi kültürlerde kediler kutsal canlılar olarak görülmüş. avrupalıların kedilerin iyi bir ev hayvanı olduğunu görmesi epeyce uzun süre aldığı için evde yılan beslemeye devam etmişler. özellikle antik yunan'da hemen hemen her evde yılan besleniyormuş.

    avrupa'da ortaçağda veba hastalığı deli gibi yayılırken insanlar bu hastalığın neden bu kadar hızlı yayıldığını anlamamışlar. bugün bu hastalığın sıçanlar ve fareler yüzünden bu kadar hızlı yayıldığını biliyoruz ama bunu o dönemki insanlar bilseydi belki hastalık bu kadar yayılmadan ve milyonlarca can almadan önce bir önlem alabilirlerdi.
19807 entry daha
hesabın var mı? giriş yap