4 entry daha
  • kedi de dana da insan yüzünden/sayesinde var olan türler. eğer insan ihtiyacı için bu canlıları evcilleştirmeseydi ikisi de vahşi doğada yaşayamazdı. kediyi haşerelerden korunmak, ineği ise etinden ve sütünden yararlanmak için evcilleştirdi ve günümüzdeki hallerini almalarını sağladı. demeye çalıştığım, ikisinin de hayvan olması dışında pek bir ortak yanları yok yani, kıyaslama baştan hatalı.

    bakın, ideal bir durum ya da çok etik olduğunu iddia etmiyorum ama insanoğlu dana yemeyi kesse insanların sağladığı beslenme ve korunma imkanları da olmayacağı için çok kısa sürede bu canlıların türü tükenir zaten. herhangi bir fikir beyan etmiyorum burada, realiteden bahsediyorum. düşünsenize, ineğin doğada kendisini savunma şansı var mı sizce? kocaman ve hantal bir et yığını. keza kediyi düşünün, boşverin tüm o avcı triplerini, hayatta kalma içgüdülerini, felis domesticus dediğimiz tür insan yardımı olmadan ne kadar hayatta kalabilir? pek şansının olmadığı aşikar.

    vegan olmak bir seçim tabii, vicdani açıdan hak verdiğim yerler de olmuyor değil lakin diş yapımızdan sindirim sistemimize, kas gelişimimize kadar omnivor bir türüz ve hayvansal proteine ihtiyacımız olduğu bir gerçek. tabiatımız böyle ve doğa ne yazık ki çok acımasız. tercihleriniz, seçimleriniz için mantıklı sebepleriniz olabilir, ama herkes sizin gibi düşünmek, hissetmek zorunda değil, bunu dayatamazsınız. hele hele konuyla ilgili herhangi bir alanda kayda değer bir eğitiminiz olmadan insanları itham edemez, emir kipinde konuşamazsınız!

    edit: imla
399 entry daha
hesabın var mı? giriş yap