20 entry daha
  • genel hekimlik uygulamasında eşcinsellik bir sağlık sorunu olarak kabul edilmiyor. gerçek eşcinsel için sorun toplumsal yargılar ve yasaklardır. ancak, eşcinsel eğilim ve eylemlerinden acı çeken, bunaltı duyan, benliğe yabancı eşcinselliği olan bir kişi hekime gelebilir ve yardım isteyebilir. ama kendi benliği içinde uzlaşmış, eşcinselliğe uyum yapmış bir kişi için hekimin yapabileceği fazla bir yardım yoktur (egosintonik eşcinsellik). gerçekte bu kişinin tıbbi yardıma ihtiyacı da yoktur.

    diğer yandan açık eşcinselliği (overt homosexuality), gizli (latent) eşcinsellikten ayırt etmek gerekir. açık eşcinsellikte kişi, eşcinsel duygu ve dürtülerinin bilincindedir. bu duygu ve dürtülerin doyurulmasını ister ve uygun eş bulunca cinsel eylemleri olur.
    bu eylemler kendisine haz verir. belki toplumsal yargı ve baskılardan korkabilir, bunalabilir ve bunu kendisi için sorun olarak kabul edebilir. ama bütün eylemlerinin bilincindedir ve cinsel yöneliminin nesnesi bellidir. bir başka deyimle eşcinsel dürtü duygu ve davranışlar benliğe uyumludur. bu tür eşcinselliğin çocuklukta yerleşen bir cinsel kimlik sapması olduğu ileri sürenler olduğu gibi escinselligin kulturel/karakteristik bir sey olmadigi, biyolojik olarak belirlendigi idda eden görüş de gittikçe güçlenmektedir: (edited by -zeytin) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/…ract&list_uids=8332896

    çocukluk ve ergenlik çağında bilinçli nitelik kazanan eşcinsel dürtü ve eğilimler ve belki deneyimler çoğu kişinin yaşamında olabilir. fakat bunlar genellikle açık eşcinselliğin kişilikte yerleşmesine yol açacak denli güçlü değildirler. ergenlik ve delikanlılık çağı süresinde yavaş yavaş sönerler. böylece bu deneyimler genel olarak birey için sorun olmazlar. böyle bir durumda eşcinsellik söz konusu değildir. genelde böyle durumlar gencin cinselliği tanıma çabaları olarak yorumlanmaktadır. kendilerini ağır biçimde suçlama eğilimi gösteren kimi kişilerde bu geçmiş yaşam olayları sürekli bir utanç ve suçluluk duygusu kaynağı olabilir. bunlarda sorun, cinsel bir yetersizliğe bağlı olabileceği gibi, başka ruhsal bozukluklarla da ilgili olabilir.

    http://www.geocities.com/…ufbecene/cinselkimlik.htm

    başlıkla ilgili olarak ayrıca (bkz: gay ve ibne arasindaki fark/#6842268) ve (bkz: escinsel ile gay arasindaki fark/#7065706)

    edit 2:
    "bu arada "yok abi genetik degildir" diyen bi suru sayfa bulmak da mümkündür nette. ama bakiyorum baba ogul kutsal ruhla aciliyor sayfalar" diyor zeytin. faşist eylemler zinciri halkaları nasıl bağlanıyor değil mi birbirine? lütfen hristiyanlık ve cinsellik ilişkisi ile ilgili girdiğim entrylere de bir göz atıverin mesela: (bkz: bakire dogum) veya (bkz: aşk/@andrew) ve daireyi tamamlamak üzere oradan herşey dönüp politikaya bağlanıyor yine (bkz: evanjelizm/@andrew)
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap