16 entry daha
  • bana göre en büyüğü : avusturya-macaristan tahtının varisi ferdinand ve karısının saraybosna'da bir sırp milliyetçisi tarafından öldürülmesi.

    rus destekli bir bosnalı grup, ferdinand'ın arabası ile saraybosna halkını selamlarken, el bombası ve silahlarla saldırmak şeklinde bir suikast planı yaparlar. suikast sonrası eylemciler rusyaya kaçırılacaktır. suikast, el bombasının erken atılması sebebi ile başarısız olur, ferdinand ve karısı yara almadan kurtulurlar ve hemen bölgedeki en yakın idari binaya götürülürler. ancak halktan yaralanan ve ölenler olur.

    idari binada saklanan ferdinand, bu durumu kendisine yediremez ve bir imparator adayı olarak derhal halkın önüne çıkmaya karar verir. bu amaçla, suikast girişimi sırasında halktan yaralıları hastanede ziyaret etmek ister. araba ile hastaneye varmak üzere oldukları sırada şöför , olası bir yeni bomba saldırısı sebebi ile girmesi gereken kavşağı şaşırıp, yanlış sokağa girer... şöför yaptığı hatayı telafi etmek için geri dönmek istediği için durmak zorunda kalır. tam bu durduğu noktada suikast grubundan gavrilo princip, başarısız suikast sonrası kendisini rusyaya kaçıracak adamı beklemektedir. birdenbire karşısında duran arabada bulunan ferdinand ve karısını görür ve silahını çıkarıp ateş eder...
618 entry daha
hesabın var mı? giriş yap