• son derece tuhaf bir biçimde meşru sayılan davranış biçimi. kadın erkek eşitliğinin günümüzde aldığı hal. kadın, sevgilisine sinirlendiğinde yumruk atabiliyor, eline geçen herhangi bir şeyi fırlatabiliyor. hatta çok kızdığında bütün gücüyle bir tokat aşkedebiliyor. erkek ise buna fiziksel şiddetle tepki vermiyor, veremiyor. hayır, versin demiyorum, bi saniye.

    kadının uyguladığı bu şiddetin hafife alınıp karşılık verilmemesini meşru kılacak yine fiziksel bir neden var: kadın erkek kadar sert vuramaz. dolayısıyla onun vurması bir sinir boşalımıdır ve erkeğe pek zarar vermez. bu argüman, fiziksel şiddet uygulayan kadının kendini savunabileceği tek nokta: "çok sinirlendim, yaptım, zaten sana bir şey olmazdı, pişman değilim."

    gelgelelim, erkek en ufak bir fiziksel şiddet hareketinde, onu bırakalım, şiddete yönelik en ufak bir eğilimde anında bir canavara dönüşüyor. tokat atmayı geçiniz, şöyle bir elini kaldırıp "çarpıcam şimdi" demesi bile yeterli. (bunu söylemek zorunda kalmaktan nefret ediyorum ama, malesef sözlükte bir şeyin her yönünü etraflıca izah etmeyince yanlış anlaşılmak kaçınılmaz: erkeğin elini kaldırması bile terbiyesizliktir ve bence ayrılık sebebidir, ama burada söz konusu edilen aynı davranışı sergileyen kadın ve erkek arasındaki dengesizliktir) erkeğin vurması değil, vurmakla tehdit etmesi bile, yıllar sonra kadın meclislerinde "benim eski sevgilim vardı, beni dövmeye kalktı" veya abartılarak "beni dövdü" şeklinde ifade bulabiliyor. dahası, erkeğin bu tehditkar davranışı, türk filmlerinde ve haberlerde işlenen "içip içip karısını döven gaddar maço" tiplemesine yoruluyor.

    bu meşru sayılma durumu, işin etik boyutunda bir hasar olduğunu gösteriyor. eğer bir kadın, etik bir tavır olarak fiziksel şiddete karşı ise, kendisi de uygulamayacaktır. ancak, kendisi bunu uygulayıp, erkekten benzer bir tepki aldığında "allah'ım ben naptım, kıro/maço biriyle birlikteymişim" diye serzenişlerde bulunması ikiyüzlülüktür. öncelikle kendini sorgulamalıdır.

    neden böyle olageldiği ise, derin bir analiz gerektirir ki, içinde bulunduğum eküri itibariyle buna kapasitem yetmez.
    * * * *
    not: bu entry yazılırken hiçbir erkek itlaf edilmemiştir. olay ve şahıslar tamamiyle uydurmadır.
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap