• eşşeğin önde gideniymiş bu herif. tetraetil kurşun'u bulmuş, "süper olay" diye piyasanın kullanımına sunmuş. çok ucuz ve kar getiren bir malzeme olmasından mütevellit, ortaya "ethyl corporation" diye bir şirket çıkmış. ortama yaymışlar kurşunu, sürekli zararsız olduğunu yinelemişler; fabrikadaki onlarca işçisinin tipik kurşun zehirlenme semptomları göstererek ölmesini de görmezlikten gelmişler, hatta saklamışlar. midgeley sayesinde bugün vucüdumuzda, geçen yüzyılın başında olduğundan 625 kat daha fazla kurşun varmış.

    bu tarrak yahnisi orda da durmamış. madem şeytanın köpeğiyim, kloroflorokarbon'u da icat edeyim demiş. burda freon ile bu kastediliyor. bildiğimiz üzere bu ozon tabakasının mına koyan madde oluyor, ve 70'lerde yasaklanıyor (bi madde ta 70'lerde yasaklanabilmiş, artık siz düşünün).

    en nihayetinde midgeley çocuk felcinden yatalak olmuş. kendisini yatakta hareket ettirebilmesi için bir makina tasarlamış. bir gün makinanın makaraları ve bobinleri sapıtıp herifi kıskıvrak boğuvermiş. böylece bu eşşoğlu da ölmüş. kendine bile hayrı yokmuş.

    (bkz: bilim tarihindeki insanlara sinirlenmek)
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap