325 entry daha
  • çok fazla mezunu olması ile hukuk sektörünün ekonomik olarak bitmesi arasındaki bağlantıyı çözemiyorum. hukuk fakültesi mezunları en çok ekonomik pastanın bölünmesine isyan ediyor.

    isyan-1:

    eskiden hukuk sektöründe toplam 10 liralık iş vardı. türkiye'de 10 tane avukat vardı. bu durumda avukat başına 1 lira düşüyordu.

    şimdi hukuk sektöründe gene toplam 10 liralık iş var. fakat artık türkiye'de 100 tane avukat var. bu durumda avukat başına 0.1 lira düşüyor.

    * serbest piyasa ekonomisini kabul ediyorsanız bu şekilde isyan edemezsiniz. hiç bir fakülte, 4 yıl sonra mezun olduğunuzda; özel sektörde nasıl bir iş hacmi olacağını tahmin edemez. hiç bir fakülte size iş garantisi sunamaz. avukatlık, serbest bir meslektir. ticareti yapılan ürün ise hukuktur.

    herhangi bir üniversite bölümünü yazmak, risk satın almaktır. olumlu senaryo da gerçekleşebilirdi; avukat sayısı gene artardı 100 avukat olurdu fakat piyasa hacmi 1.000.000 ingiliz sterlini olurdu. kafanızda kurduğunuz ticari senaryo gerçekleşmiyorsa, bir günah keçisi aramaya başlamayın. yök, nasıl ki iktisat mezunlarına bankacılık sektörünün gelişeceğini vaat edemiyor. aynı şekilde hukuk mezunlarına da hukuk sektörü gelişecek diye vaatte bulunamaz.

    hukukun ticaretini yapmak istiyorsunuz fakat pastanın küçük, pasta yemek isteyen kişi sayısının büyük olduğunu söylüyorsunuz. elektronik eşya ticareti? otomobil ticareti? saat ticareti? hangi ticarette bu durumun tersi mevcut? vahşi kapitalizm var ise hangi sektör olursa olsun pasta küçük, oyuncu sayısı büyük olacaktır.

    isyan - 2:

    hukuk fakültesi kontenjanları düşürülsün. isteyen herkes hukuk okursa sektör batar. battı da zaten.

    * avukatlık sınavı getirilsin şeklinde bir isyan daha doğru olurdu. insanların hukuk disiplini üzerine eğitim alması sizleri neden rahatsız ediyor? ülkemiz kanunlarına göre avukat tutmak zorunlu değil. esasları ve usulleri doğru şekilde yürütebilen her vatandaş, dilediği şekilde hukuki işlem yapabilir. sistem sadece ağır ceza davalarında avukat zorunluluğu getirmiş. bu noktada da cmk servisi hizmette olduğu için vatandaş ''özel hukuk sektörü'' ile çalışmak zorunda değil.

    günümüzde bir çok kişi işletme bölümü okuyor. ticaretin teorik kısmını üniversitede öğreniyor. sırf çok fazla işletme bölümü okuyan var diye işletmeler iflas etmiyor. günümüzde çok fazla iktisat bölümü okuyan kişi var. çok fazla diploma olduğu için bu sebepten dolayı bankacılık sektörü de iflas etmiyor.

    bir bölümün mezun sayısı az olursa, bölümle alakalı olan özel sektör gelişiyor ve büyüyor mu? örnek olarak, bilgisayar mühendisliği eğitimi veren okulları kapatsak. eski mezunların %99.99'unun diplomasını iptal etsek türkiye'de sadece 100 tane elit bilgisayar mühendisi bıraksak, bilgisayar sektöründe dünya devi markalar çıkartır mıyız?

    hukuk disiplinini x kişi yerine y kişinin öğrenmesi sizlerde nasıl bir rahatsızlık yaratıyor? türkiye'de bir zamanlar sadece 2 tane hukuk fakültesi vardı, bu disiplini öğrenen kişi sayısı oldukça azdı. iddia ettiğiniz teori gerçek olsaydı, o devirde hukuk alanında dünya klasmanında olmamız gerekirdi.

    adalet okuyanlar düşman, aftan dönenler düşman, vakıf mezunları düşman, ikinci fakülte olarak hukuk okuyanlar düşman, avukat tutmadan hukuki işlemlerini yürütenler düşman, kontenjanları artıranlar düşman...

    bir tek; hukuk ticareti yapmak isteyen ama ticari koşulları beğenmeyen sizler doğru, dürüst hukukçusunuz.

    arkadaşlar, sözün özü; isteyen hukuk okur. isteyen avukat tutmaz. isteyen vakıfta okur. kimse siz rahat ticaret yapacaksınız diye önünüzü açmak zorunda değil.

    bu yazıyı birisinin yazması gerekiyordu... biraz sakinleşin, aşırı derecede anti patik oldunuz.
331 entry daha
hesabın var mı? giriş yap