1 entry daha
  • project management professional'ın kısaltmasıdır. bu aynı zamanda bir sertifikasyondur da. proje yönetimi konusunda en yaygın kabul gören sertifika özelliğine sahiptir. bu sertifika, merkezi abd'de bulunan proje yönetimi enstitüsü (project management institute - pmi) tarafından verilmektedir.

    pmp'lik sertifikasına günümüzde dünya genelinde 130.000 kişi sahiptir. türkiye de ise 200 civarında (tahmini) sertifikalı pmp bulunmaktadır. özellikle firmaların biraraya gelerek yürüttükleri projelerde ortak bir dilbirliği (terminoloji) ve hatta metodoloji ihtiyacı bu sertifikanın da popülaritesini gün geçtikçe artırmaktadır. projelerin başarıyla tamamlanabilmesi için projeye taraf olan yüklenici, müşteri, tedarikçi, sponsor, kamu kesimi gibi sayabileceğimiz proje taraflarının ortak bir proje yönetimi metodu etrafında toplanmaları kaçınılmazdır. pmi'ın ortaya koyduğu metodun dünya genelinde kabul görmüş olması doğal olarak pmp'lik sertifikasını da proje yönetimi konusunda bir kariyer belgesi haline getirmektedir.

    gelişmiş ülkelerde proje yöneticisi arayan firmalar özellikle başvuran kişilerde pmp'lik sertifikasını bir şart olarak belirlemektedirler. ülkemizde de proje yönetimi konusunda firmalardaki bilinç artıkça pmp'lik sertifikası proje yöneticileri için mutlaka alınması gereken bir sertifika olacaktır.

    pmp'lik sertifikası sınavı, proje yöneticiliği yapmaya aday olan kişinin bu konudaki hem bilgi birikimini hem de deneyimlerini ölçümleme esasına dayanır.
152 entry daha
hesabın var mı? giriş yap