• üçüncü çağın sonlarında çıkan savaş. savaş "özgürler" (wise tarafından yönetilen elf insan ittifakı) ile sauron, ve ortağı saruman arasında olmuştur.

    sauron savaşta, kuvvetlerinin fazlalığı; sadece orklar ve troller değil, doğunun insanları haradrim; sayesinde askeri üstünlüğü hep elinde tuttu. ilk hedefi, en yakın komşusu ve en kuvvetli düşmanı gondor'u yıkmaktı. o kadar çok askeri gücü vardı ki aynı anda birçok cephede savaştı; dale, erebor, kuzeydeki orman elfleri, ve dol guldur; lurien'in karargahına saldırdı. eğer wise yüzükle ilgili üstünlüğü elde etmeseydi /bkz: bilbo baggins/, sauron'un kazanmaması mümkün değildi.

    saruman hem wise ile hem de kara lord ile ittifak yaptı, fakat tüm derdi kendi başarısıydı. dundendings ile illifakıyla ve orkların hakimiyetini ele geçirmesiyle, yoketmek üzere rohan'a saldırdı. daha sonraları, avantajı ele geçirdi ve rohanisen'de battle of the fords'da iki kez yendi. ancak planlarına fangorn ormanındaki entleri dahil etmedi ve bu da onun sonunu getirdi.

    wisein planı, yüzüğün mount doom'a atılarak yokedilmesiydi. tüm koşullara rağmen yüzük kardeşliği bunu başardı ve sauron yenildi.

    savaş, sauron'un yenilmesiyle bitmedi, saruman'ın orthanc'dan kaçarak shire'a gitmesi ve hobbitleri baskı ve büyüyle ele geçirmesiyle devam etti. frodo baggins ve arkadaşlarının shire'a dönmesiyle, shire hobbitleri ayaklandı ve saruman öldürüldü.

    her ne kadar sauron ve saruman yenildilerse de, wise tam zaferi kazanamadı. tek yüzüğün yokedilmesiyle, orta dünya'daki elflerde bulunan üç yüzük de güçlerini kaybetti ve elfler ölümsüz topraklara doğru göçtüler.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap