22075 entry daha
  • uzay her nekadar kokusuz olarak bilinse de yanık et kokar. fakat bu koku temeli basınçsız havadan kaynaklı uzay istasyonunda kullanılan materyalden gelen kokudur. temel olarak aslında kokusuzdur.

    uzayda boyunuz uzayabilir ama dünyada tekrar kısalırsınız yer çekiminden kaynaklı. yer çekimi bizi dikey olarak yere bastırdığından omurga ve eklemlerimiz de yere doğru basınçlanır. hatta omurilikteki diskler bile. ama uzayda bu yer çekimi olmadığından baskı kalkar ve çok az dahi olsa boşluklar oluşacağından (belki milimetrik) uzayda boyumuz uzar.

    astronot kıyafetleri bu yüzden biraz daha uzunca yapılır ufak da olsa olan boy uzaması için.

    yer çekimsiz ortam olduğu için hiçbir kas veya organınız zorlanarak çalışmaz. fakat dünyaya dönüşte zıbınk gibi yıkılmak istemiyorsanız (tembelleşen kas ve organlar yüzünden) hareket etmek hatta spor yapmak zorundasınız.

    ışık hızında seyahat edersen yaşlanmazsın ama dünyadakiler yaşlanır olayı temelde doğru ama olay tamamiyle yaşlanma oranı ile alakalı. ışık hızında seyahat ederkenki "hızınız" kadar değil fakat harcadığınız "vakit" kadar yaşlanırsınız. fakat dünyadaki hız ve özellikle zaman farklı olduğundan onlar daha hızlı bir oranda yaşlanacaklardır. örnek olarak kolunuzdaki saate bakarken yelkovan ve akrepten gelen yansıma ile saatin 12 olduğunu görüyorsunuz. peki o kadar hızlı olsanız ki yelkovandan gelen o yansıma bile sizi yakalayamasa ne olur? saat sabit kalır ama siz hız ve dolayısı ile o kaçacağınız "zaman" (hızınız ile orantılı) kadar yaşlanırsınız ama saat sabit kalcaktır. örnek bu :)

    uzay da ses yoktur. aslında vardır ama sesi taşıyabilcek hiçbir şey yok malesef. yoksa emin olun güneşimizde sürekli olarak yapılmış veya yapılmamış en güçlü atom bombasından cok daha fazla ses çıkaran patlamalar mevcut. ama sesi bize ulaşamıyor. ulaşabilseydi hiç hoş olmazdı tahminen.

    interstellar filminde geçen derin uyku konusu tamamiyle kurmadır. temelde vücut soğutularak uyku moduna geçirilmesi üstüne kuruludur. çok soğutulan vücutta damarlarımızdaki kan veya beyinimizdeki suyun soğuktan kristalleşmesi (keserek değdiği yeri) durumunda organ ve damarlara hatta beynimize zarar vereceğinden (direkt öleceğimizden) mümkün değil.

    bugünlük bu kadar.

    kaynak : astronot chris hadfield
19702 entry daha
hesabın var mı? giriş yap