7 entry daha
  • sembolü: i
    atom no: 53

    bulunuşu:
    1811 de courtois tarafından deniz yosunlarının külünden elde edilmek suretiyle keşfedilen iyot eser miktarda olarak doğada oldukça fazla yayılmıştır.şili güherçilesinin suni gübre olarak kullanılabilmesi için billurlaştırma ile naio3 ayrılarak temizlenmesi icap eder; bu billurlaştırmada geriye kalan ana çözelti teknikte iyodun elde edildiği asıl kaynaktır.

    biyolojisi:
    önemli bir elementtir. gelişmenin ve gıda maddelerin yanmasının muntazam olarak cereyan etmesinde rolü olan hormon, iyot ihtiva eden bir amino asittir. bu, susuz madde olarak gram başına 2 mg iyot ihtiva eden bir organ olan tiroidea guddesinde anorganik iyot bileşiklerinden sentez edilir. bu sentez için lüzumlu olan anorganik iyot bileşiklerinden vücuda içme suyu ile veya buhar halinde hava girer. insanda iyodun eksikliğinde urlar ve kretenizm hastalığı görülür.

    element:
    iyot metal gibi parlak , koyu mor renkli kristaller şeklindedir. iyot eter, aseton ve alkol gibi oksijen içeren organik çözücülerle kahverengi bir çözelti verir. kloroform ve karbon sülfürdeki çözeltisi mor, benzendeki ise kırmızıdır. iyot suda gayet az çözünür. buna mukabil potasyum iyodür çözeltisinde fazla miktarda çözülür.
46 entry daha
hesabın var mı? giriş yap