• benim de bir yuvam olsun mottosunu benimsemiş herkesin düşen kredi oranları yardımıyla kira ödemek yerine ev sahibi olma hayalini kurarken göz önüne almaları gereken şeyler bütünüdür.. peki nedir bunnar? dilimiz döndüğünce anlatalım..

    1. oran: konut kredisi almayı günümüzde cazip kılmış ikilinin birinci ayağı. ancak kendisine çok da itimat etmemek gerekir. zira;
    - mevcut şartlarda kredi oranları 1.18 ile 1.30 arasında değişmekte iken, alınacak kredi rakamı 100.000 ytl'nin veya altında ise bu oranlar taksitlerde 10 bilemedin 20 ytl fark yaratmaktadır. rakam küçüldükçe bu farkda küçülebilir.
    - ilan edilen oran küçük olsa da dip not şeklinde belirtilen komisyonlara dikkat etmek gerekir.. netekim, kullanım aşamasında ödediğiniz komisyon ve masrafları paranın zaman değerini göz önüne alarak hesaplamaya kattığınızda 3-5 kuruş az taksit ödeyim derken kendinizi peşin peşin fazla masraf ödemiş bulabilirsiniz.
    - değişken oranlı ödeme planları cazip görünebilir.. lakin ülkemiz gibi ekonomisi havada uçan anayasalarla alt üst olabilen yerlerde değişken oranla kredi anlaşmasına imza atmak akıl karı değildir.

    2.vade: konut kredisinin asıl patlama noktasına getirmiş etkendir. ancak oranda olduğu gibi vade de bir takım kaypak yanlar mevcuttur. öyle ki;
    - mevcut şartlarda vadeler 25 yıla kadar uzamaktadır.. ancak aslına bakacak olursanız, maksimum 5 yıl vade ile konut kredisi kullanmak mantıklı olandır..
    - 5 yıl vade aile ekonominize uygun değil ise, 10-12 yıl vadede kalmak mantıklı olacaktır.. yada en fazla 15 yıl vadeye çıkılmalıdır.. netekim alınacak rakam oldukça büyük değilse, 15 yıl vadeli kredinin taksidi ile 25 yıl vadeli kredinin taksidi arasında 10 yıl fazladan ödemeye değecek kadar büyük farklar yoktur.

    3.komisyon ve masraflar: faiz hanesinde değindiğimiz gibi, aslında gerçek oranı hesaplarken dikkate alınması gereken etmenlerin başında gelmektedir. peki nedir bunlar;
    - konut kredisi kullanırken zorunlu deprem sigortası yaptırmanız gerekmektedir ve bu masraflar içinde en düşük olanıdır.
    - krediyi kullanana ferdi kaza sigortası yapılır genelde. bu sigorta sadece kazayla ölürseniz krediyi sizin yerinize ödeyebilir.
    - ekspertiz ücreti, kredi ister çıksın ister çıkmasın katlanmanız gereken bir bedeldir.. 100 ytl'den kimi yerde 500ytl'ye kadar çıkmaktadır.
    - dosya ve istihbarat masrafı aslında bankaların sizleri yolmak için çıkardığı bir başka masraftır. netekim her tür istihbarata 2.5 dolar ödeyerek bilgi alınan tek bir ekrandan ulaşabilir bankalar. ancak genelde 100 ile 300 ytl aralığında bir masraf olarak yansır bu size.
    - komisyon ise en bel bükendir konut kredisinde. kimi bankalarda bu oran %1'dir. yani siz 100.000 ytl kredi alırsanız, daha en başta 1.000 ytl'yi komisyon olarak size döşerler. dikkat etmek gerekir.
    - bunlar haricinde ek başka taleplerde de bulunabilir banka. örneğin evinizi tamamen sigortalamak, size bireysel emeklilik yaptırmak gibi. bunları olmazsa olmaz olarak karşınıza çıkartabilir. aslında bu bir satış taktiğidir. ödeyeceğiniz taksitlere bir de o taksitler eklenebilir...

    4.oha amına koyim: bu maddeyi ben ekledim şimdi. aslında üsttekileri de ben yazdımda bu gayri resmi olan madde. yukarıları okuyunca içinizden böyle geçeceğini düşündüm. bu maddede bi kaç bilgi daha vereyim istedim.
    - krediler evin ekspertiz değeri üzerinden kullandırılır. yane eve gelen eksperin biçtiği fiyatın %70 ile %80'i arasında kredi kullanabilirsiniz. bunun anlamı benim gibi elinizde avucunuzda bişi yokken kredi alarak ev almayı umuyorsanız ve size kıyak geçecek birilerini bulmanız gerekir.
    - evi satın alırken tapu dairesinin sizden talep edeceği bir takım masraflar olacaktır ve bunlar da bir kaç milyarı bulabilir.
    - ipotek tesis edileceğinden bunun da ayrı bir masrafı vardır.
    - oranlar üzerinden taksit hesaplayıp ben ev alıcam diye ortaya atlayıp hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz.
    - oranlar önümüzdeki aylarda 1.00 ya da daha altına düşebilir. netekim enflasyon beklentisi önümüzdeki yıl için %7, faiz beklentisi ise %12-13 aralığındadır.
    - mortgage ile ev almak krediden daha avantajlı olabilir.
    - her halukarda dikkatli atılması gereken bir adımdır.

    mutlaka atladığım şeyler vardır, aklıma geldikçe eklemeyi düşünmekteyim.
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap