7 entry daha
  • dolaylı ya da doğrudan olarak spinoza okuyanlar bilirler ki, spinoza’da mutlak iyi ya da mutlak kötü diye bir şey yoktur. ahlak yerine etik vardır. yani iyi ve kötünün ne olduğu mutlak değildir, duruma göre değişebilir spinoza’da. verilen örneklerden biri de ilaç örneğidir. “pharmacy” kelimesi deva anlamına geliyorken, zehir anlamına da gelir. bir şey hem deva, hem zehir olabilir.
    deleuze birinci derste bunu oldukça güzel bir dille anlatır. şöyle ki, “karşılaşma” diye bir kavramdan bahseder deleuze ve bunları ikiye ayırır: iyi karşılaşmalar, kötü karşılaşmalar. ve bu karşılaşmalara bağlı olarak da insanın eyleyebilme gücü artar ya da azalır. x kişisiyle karşılaşmak bizi hoşnutsuz edip, enerjimizi düşürürken, y kişisiyle karşılaşmak bizi mutlu edip enerjimizi ve dolayısıyla eyleyebilme kapasitemizi artırabilir. hepimiz bunun bir örneğini kendi hayatlarımızda görebiliriz diye düşünüyorum.

    ve umut vaat edici bir üslupla şöyle der deleuze:

    “insanın sahip olduğu fikirlere bağlı olarak eyleme gücünün veya varolma kuvvetinin artma-azalma-artma-azalma şeklinde süregiden devamlı bir varyasyonu vardır. bu zor deneyim içinde güzelliğin nasıl çiçek açtığını hissedin. varoluşun böyle sunulması hiç de kötü değildir daha şimdiden; tam anlamıyla sokaktaki varoluşumuz bu.”
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap