2 entry daha
  • bölge yağmur ormanlarının ekolojik olarak biyoçeşitlilik açısından kritik olduğu ve bolca istismara sahip olduğu bir bölge.

    meraklısı için;

    *west borneo, ketapang district.

    durum biraz karşık el nino tarafından ağır bir şekilde zedelenmiş ekosistemde yaşam savaşı veren bir orangutanın, tahrip görmüş orman alanında saklanmaya devam etmesi ve bu alanda gerçekleştirilen yeniden ormanlandırma çalışmalarının bir parçası olan arazi temizleme işleminin uygulanması sırasında kaydedilmiş görüntüler.

    ormancılık faaliyeti hakkında konuşmak istemiyorum. zira çok teknik ve bilimsel açıdan yanlışları doğrularından olan bir yöntem fakat sosyo-ekonomik şartlar dahilinde yaptıkları uygulama kabul edilebilir gözüyle bakılıyor.

    ek olarak belirtmek gerekir ki; temizlenen bu orman alanının tekrar ekim+dikim çalışmaları ile orman olarak devam edeceği konusunda şüphelerim ciddi. muhtemelen tarım arazisine dönüşecektir.

    esas sıkıntı vahşi yaşam ve yabanıl hayatı koruma görevlilerinden kaynaklanıyor. zarar gören alanda önce titiz bir çalışma ile gözlem ve önlem yapmalılar ki yabanıl hayat uygulama bölgesinden uzaklaşsın.

    iyi ki çalışma sırasında orangutan ortaya çıkıyor da hayatta kalıyor. yoksa "slash pile" dediğimiz alanın içinde yaralanıp (keçpe, hızar vesaire) ölme ihtimali de vardı.

    fakat her şartta bir gerçek var ki artan nüfus sebebiyle her geçen gün yabanıl hayata tecavüz ediyoruz ve insan olduğumuz için bunu hak görüyoruz.

    not: video 2013 yılına ait imiş, ve orangutan sağlıklı bir şekilde oradan alınıp yabanıl hayata başka bir alanda tekrar geri kazandırılmış.
hesabın var mı? giriş yap