4 entry daha
  • e170 kalsiyum karbonat: hem renklendirici hem mineral tuz; kaya minerali veya kemikten elde edilir; diş macunu, beyaz boya, temizleme tozları, bisküvi, ekmek, kek, dondurma, dondurulmuş konserve sebze ve meyvede ve ilaçlarda kullanılır; yüksek dozlarda zehirlidir; safra, böbrek taşı, hemoroid, kabızlık ve fistül kanamalarına sebep olabilir. ayrıca kemikten elde edilmesi ihtimali bu katkı maddesini en azından şüpheli hale getirir.

    e 471-e477 mono- ve digliseridler ve modifiye edilmiş formları: homojenleştirici .bitkisel ve hayvani kökenli olabilir.bitkisel kökenden türetilirse, helâldir. hayvani unsurlardan türetilirse, şüphe arzeder. eğer, eti helâl ve kesimi islâmi usulle yapılmış hayvani yağlardan türetilmiş ise helâl kabul edilir. aksi halde haram olur.

    e 280 propiyonik asit, e 281 sodyum propiyonat, e 282 kalsiyum propiyonat, e 283 potasyum sorbat: koruyucu olarak kullanılır. migren ağrılarına sebep olabilir; doğal olarak mayalanmış gıdalarda, insan teri ve geviş getirenlerin sindirim organlarında bulunur, ayrıca suni olarak etilen, karbon monoksit, propiyonaldehit, doğal gaz, mayalanmış kağıt hamuru veya çürümüş lif bakterisinden elde edilir; yaygın olarak ekmek ve un mamullerinde kullanılır

    e 200 sorbik asit, e 202 potasyum sorbat: koruyucu olarak kullanılır. bitkisel kökenlidir. ciltte kaşıntıya sebep olabilir

    e420 sorbitol: kıvam artırıcı,suni tatlandırıcı ve nem tutucu; etli ve zarlı kabuksuz meyvelerden veya sentetik olarak glukozdan elde edilir; gıda,ilaç ve kozmetiklerde kullanılır.bebek ve küçük çocuk gıdalarında kullanmak yasaktır.

    e422 gliserol (gliserin): kıvam artırıcı,tatlandırıcı ve nem tutucu, yağlı renksiz alkol;hayvansal veya bitkisel yağların alkalilerle ayrışması sonucu elde edilir; petrol ürünlerinden ve bazen propilenden sentetik olarak veya şekerden mayalanarak da elde edilir; büyük miktarlar baş ağrısı, susuzluk, bulantı ve yüksek kan şekerine sebep olabilir. hayvan kökenli olması ihtimali göz önünde tutulmalıdır.

    e920 sistain: un işleme ajanı. insan saçı, başta domuz olmak üzere hayvan kılı ve tavuk tüyünden elde edilir

    e924 potasyum bromat: un işleme ajanı.büyük miktarlarda bulantı, kusma, diyare ve sancılara neden olabilir.

    e928 benzoil peroksit: un işleme ajanı. unun beyazlaması için kullanılır. alerjik geçmişi olanlar sakınmalıdır.

    bu katkı maddelerin aslında ne kadar olduğunu mikrobiyolog ferudun taşdelen'den öğrenelilm.

    --- spoiler ---

    katkısız ekmek ne demek?

    gıdalar için kullandığımız "katkı" kelimesi, bir gıda ürününün geliştirilmesi için kullanılan maddeleri tanımlaması gerekirken, gıdalarda hile yapmak veya eksikliği kapatmak için kullanılan sağlıksız maddeler olarak algılandı. oysa gıda katkı maddeleri, gıda ürününü, güvenli, sağlıklı ve tüketilmesinden zevk aldığımız ürünlere dönüştürmemizi sağlar.

    peki katkısız ekmek ne demek? (!)

    katkısız ekmek demek; katkının fırın yerine değirmende konulması demek.

    katkısız ekmek demek; çuval başına 2 gr. c vitamininin konulmaması demek.

    katkısız ekmek demek; yanık ve akrilamid içerme ihtimali olan ekmek demek.

    katkısız ekmek demek; çabuk bayatlayan ve çöpe giden ekmek demek.

    katkısız ekmek demek; özü protein olan doğal enzimin konulmaması demek.

    katkısız ekmek demek; fırıncının daha fazla para ödeyerek, katkılı un alması demek.

    katkısız ekmek demek; enerjiden, işçilikten zamandan zarar etmek demek.

    katkısız ekmek demek; zaten hızla azalan ormanlarımızı kesmek demek, çevreyi kirletmek demek.

    gıda ve endüstriyel mikrobiyolog.mba

    feridun taşdelen
    --- spoiler ---

    katkı maddelerinin ne kadar faydalı olduğna inandım. evet malım
hesabın var mı? giriş yap