3 entry daha
  • kedimiz var ve toxoplazma’nın ne olduğunu elbette biliyoruz. bu kedilere çiğ etten ve pislikten bulaşan bir parazit. insanlara da bulaşabiliyor ve hamilelelere de zarar verebiliyor. fakat kedi sevgisinin bundan ileri geldiğini iddia etmek çok doğru değil. çünkü toksoplazma genelde dışarıda beslenen kedilerde olur. ev kedilerinde çoğunlukla olmaz. dışkılarında bu parazitin oluşması için bile günlerce kumunu temizlememeniz gerekir. ayrıca insanlarda da toksoplazma olup olmadığını testlerle anlamak gayet mümkün ve evinde temiz şekilde kedi besleyen pek çok kişi var ve bunların çoğunda toksoplazma falan yok. sokakta gördüğü kedilere yemek veren milyonlarca insan var, onların toksoplazma yüzünden böyle yaptıklarını iddia etmek çok saçma.

    sonuçta insanlar küçük ve sevip mıncıklayabilecekleri her canlıyı sevimli buluyorlar, bebekler de bunun örneği. ayrıca kediler, insanoğlunun sevip beslediği tek hayvan türü değil. köpek de besliyor insanlar, balık veya kuş da, tavşan da, hamster da. bunlar arasında beslenilmesi en kolay olanlardan biri kediler. insanla iletişimi de en yüksek olanlardan biri gene kediler. o yüzden kedi sevgisi parazit kaynaklı, peki bütün diğerlerinin sevmek ne kaynaklı? onlar da mı parazit? yani bu bir sevgi biçimi ve köpeği tavşanı bebeği niye sevimli bulup seviyorsan ve bu niye normalse kedi için de aynı, niye farklı olsun?

    biri de aynı konu hakkında “eski mısırda niye bu kadar kedi heykelleri vardı, çünkü toxoplazma bağışıklığı olan azdı, kedilerin hemen etkisine girdiler” gibi bir yorum yapmış başka bir başlıkta. aynı sorun burada da var, kedi eski mısırda tek hayvan değil ki? sanki köpek başlı anubis tanrısı yok mu inandıkları? maymun ya da şahin başlı ya da inek olarak resmedilmiş, kuş olarak resmedilmiş heykelleri yapılmış mısır tanrıları yok mu? bir tek kedi tanrılar mı var?
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap