164 entry daha
  • nadir kitap'a verdiği söyleşide yanlış hatırlamalarıyla bendenizi üzen eski dost.

    1. "çağlayan yayınları vardı. 15 günde bir kitap çıkarırdı; küçük boy, 5 renkli kuşe kapaklı. bu kitaplar kitapçıda değil tütün bayilerinde satılırdı."

    hayır. gazete bayilerinde satılırdı. (onlar tütün ve sigara da satarlardı. ama bu kitapların dağıtımı gazete dağıtım şirketleri aracılığıyla idi) tütüncülerde kitap satılması meşrutiyet dönemindeydi.)

    .

    2. (sahaflar çarşısı) "bir tanesi hakkında ahmet güner sayar kitap da yazdı; raif yelkenci. onun dükkânını çok iyi bilenlerden biri de benim. raif bey'in hemen bitişiğinde elif kitabevi vardı, aslan kaynardağ."

    kimle karıştırdı acaba? hem de "en iyi bilenlerden" imiş. raif yelkenci hiçbir zaman sahaflar çarşısı'nda olmadı. onun dükkânı, çarşıdan kapalıçarşı tarafındaki alt taraftan çıkıp sola dönünce az ilerde idi...

    .

    3. "hayatımın bir döneminde hergün beyazıt'a iniyordum. teşvikiye'de oturuyorduk, beyazıt'a doğru yukarıdan aşağı yürüyor hem sahaflar çarşısı'na hem de ankara caddesi üzerindeki kitabevlerine uğruyordum."

    biraz garip bir iniş olmuş teşvikiye'den beyazıt'a... benim bildiğim teşvikiye'den beşiktaş ya da dolmabahçe'ye inilir, karaköy'den eminönü'ne ulaştıktan sonra sirkeci üzerinden (ki cağaloğlu'ndan [ankara caddesi] kitap da alıyormuş) beyazıt'a ağır ağır "çıkılır" olsa olsa.

    .

    4. "kürk mantolu madonna, herkes okuyor ama nasıl okuyorlar çok merak ediyorum. orada raik'le maria puder'in ayrılış sahnesi benim için türk edebiyatı'nın en büyük aşk ayrılığıdır. "

    o âşık zatın adı (evet, onun da adı "r" ile başlıyordu ama) raif idi.
    (bu hata bence söyleşiyi yapanın kulağının ve edebiyat bilgisinin zayıf olmasından)
47 entry daha
hesabın var mı? giriş yap