20 entry daha
  • birkac donem haric 85 senedir ayni hukumetle yonetilen, karisini cocugunu doven ve kadinlari asagilik goren multecileri ulkesine almak icin turlu sirinlikler yapip "biz feministiz", kadin erkek esitligi bu ulkenin temel degeridir diyen isveclilerin bir diger icraati.

    hafta ici 10-18, cuma gunu 10-19, cumartesi 10-15, pazar gunu kapali olan isvec'in tek alkol dukkanidir. en ucuz sarap 60 (6 eur) krona'dan, en ucuz bira 8-10 kronadan baslar, viski, vodka ve benzeri sert ickiler 300 krona (30 eur) altinda olmaz (70'lik). en son 35'lik ouzo 150 (15 eur) civarindaydi.

    fiyatlari cok olumcul pahali olmamakla beraber, ozellikle sarap ve likorler icin avrupa ortalamasinin en az iki katidir. mesela 70 lik raki etnik ve avrupa'ya yabanci bir icki olmasina ragmen 20 euro fiyatla hollanda'da bulunabilir. aynisi isvec'te 40 eurodur.

    asil sikinti, bu dukkan oyle her yerde karsiniza cikmaz. kucuk sehirlerde 2-3 yerde, buyuk sehirlerde 10-15 yerde mevcuttur. (bir semtte 10 tekel var istanbul'da, "ay cok guzel bak yeterli sayida varmis" demeden once dusun) mesela malmo'nun disinda bir kasabada yasiyorsaniz systembolaget icin malmo'ye gitmeniz gerekir. yasadigim sehir lund'da 3 systembolaget dukkani vardi. yuruyerek gidis gelis 50 dakika, bisikletle gidis gelis 25 dakika uzaklikta bir systembolaget mevcuttu. biraz daha otede ostra torn, linero mahallelerinde yasiyor olsam en yakin systembolaget yuruyerek gidis donus 2 saat uzaklikta olabilirdi. bir sise bira icmek, bir aksam yemegine sarap acmak, dostlari eve cagirip bir iki tek atmak icin 2 saat yurumek gercekten ozgurlukler ulkesi. hatta isvec cok medeni abi ya diyen avrupa ozentisi moronlari o sogukta (ve yagmurda) 2 saat yurutup izlemek isterim.

    bu alkol tekeli gibi hayatlarindaki her alana baskici bir devlet mudahalesi yuzunden isvec'te yasam ekseriyetle sıkıcıdır. devlet sizi sadece evinizde oturup kanelbulle yerken gormek ister, insanlar alabildigine tek tiptir. birbirileriyle yuz yuze konusmaya, iletisim kurmaya dahi cekinirler, barlar pahali, alkol kolay ulasilmaz, kafeler 5'te kapanmaktadir zira. (tum ulkenin tinder'da tanismasi diye bir durum var mesela).
    salak salak hayallere kapilip kis ortalamasi -15 derece bir isvec kasabasina tasinmazdan once arastirin.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap