7 entry daha
  • altı çizili cümleler için;

    --- spoiler ---

    çoğunlukla gelecek geçmişin kopyasıdır. gerçek değişim nadirdir ve o şimdi’nin gücüne erişerek geçmişi ortadan kaldıracak kadar mevcut olmanıza bağlıdır.

    mevlana; “geçmiş ve gelecek tanrı’yı bizim gözümüzden saklar, her ikisini de ateşe atıp yakın.” demiştir.

    büyük zen üstadı rinzai öğrencilerinin dikkatini zamandan uzaklaştırmak için “şu anda eksik olan nedir” diye sorardı.

    huzursuzluğa, endişeye, gerilime, üzüntüye -tüm korku hallerine- çok fazla gelecekte bulunmak ve yeterince anda mevcut olmamak neden olur.

    suçluluk duygusu içerleme, yakınma, acı, üzüntü, burukluk ve tüm bağışlamama hallerine şimdiki anda mevcut olmamak, geçmişe takılı kalmak neden olur.

    zihin bilinçsiz bir biçimde sorunları sever.

    “ne olursa olsun artık kendim için daha fazla acı yaratmayacağım.” demek basit bir seçim olduğu halde radikal bir karardır.

    eğer kendiniz için daha fazla acı yaratmazsanız başkaları için de yaratmazsınız.

    yaşam zaten yeterince zorlu. şimdide bir sorun yoktur. kabullenilmesi ya da başa çıkılması gereken durumlar vardır.

    ölüm gibi gerçek bir acil durumda zaten şimdiyi yaşarsınız. zihin durur ve siz de şimdide tümüyle mevcut hale gelirsiniz.

    kendinize şunu sorun “yaptığın şeyde sevinç, rahatlık, hafiflik var mı?” yoksa yaptığınız şeyi değiştirmekten ziyade nasıl yaptığınızı değiştirmeniz gerekebilir.

    eylemin meyvesiyle, sonucuyla değil kendisiyle ilgilenin. sonuç kendiliğinden gelecektir.

    sizin bilinç düzeyinizin en önemli göstergesi yaşam mücadeleleriyle, zorluklarıyla nasıl başa çıktığınızdır.

    endişeli düşünce ömrünüzü 1 gün bile uzatabilir mi?

    yapmanız gereken ama yapmadığınız bir şey var mı? kalkın ve onu şimdi yapın. veya seçiminiz yapmamaksa; eylemsizliğinizi, tembelliğinizi ya da pasifliğinizi şu anda tamamen kabul edin ve onun keyfini çıkartın.

    zihninizi gözlemleyin, o “çalışıyor olman gerekirdi. boşa zaman harcıyorsun” diyebilir. ona gülümseyin.

    bazı insanlar daima başka bir yerde olmayı tercih ederler. onların “burada”sı asla yeterince iyi değildir. kendinizi gözlemleyerek, sizin yaşamınızda da durumun böyle olup olmadığını görün. her nerede bulunuyorsanız tamamen orda olun. eğer mevcut durumunuzu katlanılamaz buluyorsanız ve o sizi mutsuz ediyorsa üç seçeneğiniz var; ya o durumdan uzaklaşın ya onu değiştirin ya da tümüyle kabul edin. eğer yaşamınızın sorumluluğunu üstlenmek istiyorsanız bu üç seçenekten birini seçin ve sonuçlarını kabul edin. hiçbir bahane yaratmadan. hiçbir olumsuzluk yaratmadan. içsel alanınızı temiz tutun.

    sıradan bilinçsizlik denen şey aslında sizin düşüncelerinizle, duygularınızla, tepkilerinizle, arzularınızla ve nefretlerinizle özdeşleşmenizdir. bu çoğu insanın normal halidir. o haldeyken siz egosal zihin tarafından yönetilirsiniz ve varlığın farkında olmazsınız. bu ağır bir acı ya da mutsuzluk hali değil neredeyse sürekli bir hafif huysuzluk, hoşnutsuzluk, can sıkıntısı ve sinirlilik halidir. bu fonda duyulan bir cızırtı gibidir. siz bu cızırtının farkında olmayabilirsiniz. çünkü normal yaşamın parçası gibi algılarsınız. bu bir havalandırma uğultusu gibi sürekli arkadan gelen düşük bir gürültüyü kesilene dek fark etmemenize benzer. bu gürültü birden kesildiğinde bir rahatlama hissedersiniz. birçok insan bu temel huzursuzluktan kurtulmak için yemek, televizyon, alışveriş, alkol gibi şeyleri kullanır. fakat kısa ömürlü bir rahatlama sağlar.

    eğer siz bir odada tek başınıza oturmak, ormanda yürümek ya da birini dinlemek gibi anlarda bile orada mevcut olamıyorsanız, o zaman bir şeyler kötüye gittiğinde ya da zor insanlar veya durumlarla kayıpla veya kayıp tehdidiyle karşılaştığınızda kesinlikle bilinçli kalamayacaksınızdır. bir tepki tarafından ele geçirileceksinizdir. nasıl ki karanlık ışığın mevcudiyetiyle varlığını sürdüremezse hiçbir bilinçsizlik de şimdide kaldığınızda mevcudiyetini sürdüremez.

    yaptığınız şeye direniyor musunuz? ya da iletişimde olduğunuz bir insana karşı açığa vurulmamış bir içerleme taşıyor musunuz? bundan dolayı yaydığınız enerjinin çok zararlı etkileri olduğunu onunla hem kendinizi hem de çevrenizi kirlettiğinizi biliyor musunuz? içinizde içerlemenin, gönülsüzlüğün en ufak bir kırıntısı var mı? zihniniz bu durumla ilgili nasıl düşünceler üretiyor? bedeniniz hangi duygularla tepki veriyor? hoş bir his mi nahoş bir his mi? o içinizde olmasını gerçekten seçtiğiniz bir duygu mu? siz şimdiki anı bir hasım haline getirmektesiniz. içsel ve dışsal olarak bir çatışma yaratmaktasınız. bu durumda ya yaptığınız şeyi yapmayı bırakın, ilgili kişiyle konuşup ne hissettiğinizi tam olarak ifade edin ya da zihninizin bu durum çevresinde yarattığı ve sahte bir benlik duygusunu güçlendirmekten başka bir amaca hizmet etmeyen olumsuzluğu bırakın.

    zamanı yani gelecek ve geçmişi sadece “saat zamanı” olarak kullanın. yani geçmişten ders alıp aynı hataları tekrarlamayın; ama bunun dışında geçmişi gereklilikler dışında düşünüp durmayın. geleceği de hedefler oluşturup onlar için çalışmak için kullanın. sadece bu kadar daha fazlası değil.

    “peki şimdiden mutsuzsam” diye düşünüyorsanız sizin “şimdiki yaşamım” dediğiniz şey daha doğru biçimde “yaşam durumunuz” olarak isimlendirilebilir. siz hala olup bitene ve şimdi de olana direnmektesiniz. bir süre için yaşam durumunuzu unutun ve dikkatinizi yaşamınıza verin. yarın ya da 10 dakika sonra değil şimdi meşgul olduğunuz sorununuz var mı?
    --- spoiler ---

    şimdinin gücü
24 entry daha
hesabın var mı? giriş yap