85 entry daha
  • imkansız değildir lakin her ne kadar yapay zekayı insan bilincine ulaştırmanın en iyi yolu makine öğrenimi gibi görünse de makine öğrenimini günümüzde zaten konuşma tanımak, web aramaları ve insan genomunu çözümlemek gibi işlemlerde aktif olarak kullanmaktayız. esas problem, yapay zekânın artificial neural network gibi gelişmiş makine öğrenmesi teknikleri ile kendisinden beklenecek olan işleri yapmakta gitgide ustalaşacak olmasında veya onun gerçek bir insan figüründen ayırt edilemez şekilde ortalıkta dolaşabilecek bir forma sokulmasında değildir. sistemin öğrenme yetisinin kompleksleştirilmesinin bilinci ortaya çıkarıp çıkarmayacağı konusu bilincin ortaya çıkış mekanizmasına yönelik varsayımlar ile ilgili bir sorundur. bu varsayımlardan bazıları:

    - belirimcilik: bu bakış açısı ile bilinci, bilinçliyi kolektif olarak oluşturan yapılar arasındaki etkileşimden doğan emergent bir yapı olarak yorumlamak gerekir. bu prensip insan dışındaki herhangi bir fiziksel madde örgüsüne de genişletilebilir.

    - refleksivite: refleksif bir bilinç anlayışında hücresel yapılar gibi materyal düzenlemeler bilişsel fonksiyonların ifadeleri için birer araç olup bilincin kökeni değildirler.

    - kuantum bilinç: genelde heisenberg belirsizliğinin sınırları içindeki bir dalgalanmanın bir iyon kanalındaki kimyasal bağları değiştirmesi ve presinaptik kalsiyum konsantrasyonunu etkilemesi gibi söylemlerden yola çıkılarak özgür irade savunuculuğu yapmakta kullanılan bir bakış açısı olmakla beraber bol bol mistik safsatalarla harmanlanır.
42 entry daha
hesabın var mı? giriş yap