223 entry daha
  • ne ingiliş taymlar ne amerikan kültürler gördü bu gözler... giden paralara mı yanarsın sabahın köründe kalkmak zorunda olduğun giden zamanlara mı ya da acınacak hallere düştüğüm anlara mı?

    şuan istediğim seviyede ingilizce biliyorum; fakat öncesinde nasıl motive olup öğrendim onu anlatayım.geçtiğimiz yaz yurtdışından gelen arkadaşımın bir arkadaşı ile bir hayli samimi olduk.kız böyle bir içim su, sarışın mavi gözlü bebek, ateş ediyor resmen... birlikte vakit geçiriyoruz, o anlatıyor ben dinliyorum soru soruyorsa anlamıyorsam doesnt matter diyorum ( bi onu biliyoruz .. )`:en son yemekle ilgili soruya dazın medağ dediğimde önüme çiğ çiğ ıspanak, brokoli vs geldiğinde soruyu anlamış bozuntuya vermemiştim` konuştuklarının %29'unu anlıyorum %71'ini tamamlıyorum öyle bi diyalog.bigün sığacıkta rakıya gitmişiz sonrasında ayışığının altında denizin dibinde enfes bir yere oturmuşuz tam yakınlaşacağız kız dedi

    -ı cantt
    dedim
    + why

    my love dedi berlin dedi train dedi strike dedi die ve ağlamaya başladı.. 8 yıllık erkek arkadaşı avrupada tren kazasında ölmüş ve kız yanımda can ciğer ağlıyor.oğlum öztek dedim yıllarca kurslara gittin bir sürü yol denedin şimdi tam zamanı teselli et.abi sen gel o kadar düşün sonra da de ki;

    ''everbody is die''

    kızın sevdiği çocuk 27 yaşında ölmüş ve benim verdiğim teselli cümlesine bak ''herkes ölür''.. ramiz dayımıyız biz amk bu nasıl cümle? her neyse kız o gece bu cümleden sonra daha da ağladı ertesi gün de ortamda tek ingilizce bilmeyen hödük olarak muhabbet dışı kalınca dedik ki bu böyle olmayacak..

    şimdi gelelim nasıl öğrendiğimize? baktım nette ne var ne yok.cambly diye bi olay varmış.durun hemen kızmayın heryerde olduğu gibi cambly reklamı yapmayacağım ama reklamlarındaki practice makes perfect ( pratik mükemmeli yaratır ) atasözü kafama yattı.önce siteyi inceledim sistem güzel fakat saatine en az 20 dolar istiyorlar.haftada 2 saat alsak aylık bin lira yapıyor.ben de couchsurfing interrial aizec falan ne varsa kovaladım anadili ingilizce olan birini bulabilmek için fakat ya tunuslu ya moroccolu ya bilmem nereli yarım yamalak hindistan ingilizcesi konuşan kişiler buldum en son bi arkadaşım hocasını önerdi, doğa kolejinde çalışıyor 26 yaşında çok az türkçe biliyor bir dönem kanada'da yaşamış üstüne ingilizce öğretmenliği mezunu olmuş.kızın numarasını aldım dedim namınızı çok duyduk skype üzerinden ders istiyorum fiyatı 120 dedi, dedim öhh bacım cambly'de bile o kadar değil. sonrasında uzun süre alacağım dediğimde hevesli olduğumu da görünce 100'e anlaştık. ( kişisel gelişim muhim mecbur paraya kıydık )

    yaklaşık iki buçuk aydır çalışıyoruz birlikte, başında bilen biri olunca daha da bi motive oluyorsun ve yanlış yollara sapman engelleniyo.misal ben önceden bilmediğim kelimeleri direk translate yazardım 10 dk sonra unuturdum.bilmediğim kelimelere önce ingilizce anlamlarını okuyarak beyin kıvrımlarını zorladıktan sonra anlamadıysam türkçe sözlüğe bakmam gerektiğini öğrendim.(çok çok daha akılda kalıcı oluyor ).5 sezon viking izlemek yerine 1 sezon friendsin bana daha faydalı olduğunu kavradım ( sorry ragnar reyiz that's true ).

    tabi bunların hepsi bir kenara en faydalısı; anlatmak istediklerimi karşı tarafa aktarmaya çalışırken ( yani can çekişirken ) karşıdan gelen -''aha i got it.it means x'' cümlesi oldu.hem doğru telaffuzu öğrendim hem de bu kadar çabalayınca beyin sünger gibi ne gördüyse çekti içine. bu yüzden ingilizce öğrenirken en önemlisi bir sürü yanlış yapabilecek fırsatınız ve bu yanlışlarınızı düzeltecek birisinin olması.iyi bir silahşör olmak istiyorsan, ne kadar teorik bilgin olursa olsun silahını kullanmadığın sürece kendini yeteri kadar geliştiremezsin.bu da onun gibi bir şey..

    okumalar, ingilizce alt yazıyla izlenen diziler vs hepsi sizi önceki halinizden bir tık öteye getirir fakat asıl gelişim için o dili kullanıp öğrendiğiniz şeyleri pekiştirmeniz ve yeni cümle kalıplarını konuşarak öğrenmeniz lazım.misal ben eğitim hayatım boyunca hiç should + have + verb 3. hali olan bi konu görmemiştim ( 5. sınıftan beri ingilizce gördüm üniversitede hazırlık okudum ).yine bir şeyler aktarmaya çalışırken should but not should past tense should demiştim hocadan gelen bir örnek ve kısa açıklamayla 20 saniyede anladım olayı ve sık sık kullanmaya başladım bu sayede sık kullanılan fiillerin üçüncü hallerini kitap kapağı açmadan öğrendim.

    bu arada benim gayretimin yanı sıra hoca da yeterince ilgilendi derslerde eksikliğim olan yerleri ders dışında da yönlendirmeler yaparak kapatmaya çalıştı, okuma parçaları yollayarak (yanlış telaffuzları düzeltmek için) okuyup ses kaydı atmamı istedi.ben de ne dediyse yaptım başlangıç seviyesi okuma kitaplarını okurken bilmediğim kelimelerin ingilizce anlamlarını deftere yazdım.yanına hem kitaptaki örneği koydum, hem kendi örneğimi yazdım.yine belki unuturum diye bir kavanoz yaptım ona attım.ne olur ne olmaz insanlık hali, insan unutur dedim işimi garantiye alayım diye öğrendiğim her yeni kelimeyi hocayla dersler esnasında kullandım.en son da haftasonu kavanozdan rastgele kelimeleri çekerek öğrenme durumumu kontrol ettim.haliyle bu kadar uğraşa eşek olsa öğrenirdi biz de ingilizce rüyalar göre göre ııı iiiii ıı deyip kıvrana kıvrana kaptık bir şeyler.

    yani demem o ki; bulabiliyorsanız yüz yüze konuşabileceğiniz aksanı düzgün bi hoca bulun.bulamazsanız beni yeşillendirin yönlendireyim ama hocaya yazan olursa kalbini kırarım baştan söyleyeyim... hepimiz tekbir amaç uğruna bir araya geldik çirkinleşmenin lüzümu yok...

    edit: hafıza teknikleriyle ilgili çok mesaj geldiği için yazma gereği hissettim.hafıza teknikleriyle dil öğrenirken kelimeyi türkçe olarak düşünüp, türkçe oluşturulan çağrışımlardan faydalanacağınız için konuşma esnasında ıı şey diyerek robot gibi takıla takıla konuş(ama)ma ihtimaliniz yüksek.bizim türkçeden ziyade bol bol ingilizceye maruz kalıp adapte olmamız gerekiyor.sınavlara hazırlık sürecinde kelime ezberlemek için belki etkili olabilir ama onun haricinde doğru bir yöntem olduğunu düşünmüyorum.

    edit2: herkesin kanayan yarasıymış, yeşillendiren yeşillendirene. şuraya tanıtım videosunu bırakıyorum. isteyen ücretsiz deneme dersi için iletişime geçebilir. (bkz: https://www.youtube.com/watch?v=nmviu2hywlg)
704 entry daha
hesabın var mı? giriş yap