2 entry daha
  • jonah hill'in vasatı aşamayan, bilinen şeyleri tekrar eden, küçücük, bağımsız, kaykay filmi. "kaykay filmi de ne?" diye sorulursa bu filmi örnekleyebilirim. koskoca 90'lar kaykaydan ibaretmiş hill için, bunu anladım. kaykay dışında 90'lara dair çok az done veriyor hill. ilk sorun da bu. 90'ları iyi bir şekilde görselleştirebildiğini, filmin gerçekten de o dönemde geçtiğini çok iyi hissettirebildiğini söyleyemem (zaten 2000 model arabalar görünüyor). arada oyun kasetleri falan gözüküyor, biraz nostalji hissi yaratıyor, ama o kadar. kaykay da zaten halen kullanıldığı için o nostalji hissini fazla yaratamıyor. dolayısıyla filme adını veren 90'ların iyi bir şekilde yansıtıldığını söylemek güç. filmin adı "stevie" olsa daha iyi olurmuş. zira tüm öykü onunla ilgili.

    mid90s, hill için çok kötü bir başlangıç değil. yani kötü bir film değil. ama daha iyi olabilirdi. 90'lara dair daha fazla şeye (şarkı, oyun, film vs) yer verilmeliydi. öte yandan hill, stevie'nin arkadaşlarına o kadar çok yer veriyor ki aileye sıra gelemiyor. mesela küçük stevie'yi dövüp duran, dayaklık ağabeyi ve bekâr annesine fazla yer verilmiyor, bu yüzden stevie'nin ailesini pek tanıyamıyoruz. denilenlere göre katherine waterston'un daha fazla sahnesi varmış ama o sahneler kesilmiş, yazık olmuş. peki stevie dışında iyi yazılmış bir karakter var mı? bence yok. yan karakterler bilindik, keza konu da öyle. ağabeyinden şiddet gören bir çocuğun mahalledeki gençlerle bağ kurması, ait olma-sevilme isteği/açlığı ve büyümesi... konu bu. bilindik, sürprizleri olmayan, diyalog ağırlıklı bir hikâye. imdb'de birisi "no plot, no point, not realistic, don't bother" demiş, biraz ağır olmuş ama evet, plot'u zayıf. gerçi başlık altına sıraladığı yorumlarına haksız diyemem. stevie'nin de iyi yazıldığını söylemek güç. bu çocuk okula gitmiyor mu, annesiyle ilişkisi nasıl, neyi seviyor-sevmiyor? cevap yok. hill, stevie'yi işsiz güçsüz takıma dahil eder etmez bir sürü kötü şeyi bu karaktere ve diğerlerine yaptırmaya başlıyor, ama karakteri derinleştiremiyor, ne bileyim, karakterle ilgili soruları yanıtlayamıyor.

    hill'in senaristliği yönetmenliğinin çok gerisinde. bu senaryo üzerinde daha fazla çalışmalıydı. kids, this is england gibi filmlerden esinlenmiş de bu filmlerin çoook gerisinde kalmış.

    spoiler

    filmin saçmalıkları: stevie'nin çeteye girdikten sonra kötü şeyler yapıp durması ama hill beyin bunları masumlaştırması. velet önce nezaketini kaybediyor, sonra sigara içmeye başlıyor, sonra uyuşturucuya bulaşıyor, dışarıda geç saatlere dek takılıyor (bir çocuk için iyi bir şey değil bence). bu saçmalıklara ek: 10 yaşında bir çocuğa oynattığı karakteri çok daha büyük bir kızla seviştiriyor. lan daha 10'u yeni bitirmiş, 11 yaşında bir veledi o sahnede görmek "wtf" noktasına getiriyor insanı. rahatsız edici bir sahneydi. filmdeki fikir klişe ama iyi: evinde şiddet gören, ait olma açlığı çeken bir çocuğun aidiyeti kaykaycılarda bulması. ama bu fikir üzerine inşa edilen film kötü. stevie'nin durmadan kötü şeyler yapması, bu şeylerin masumlaştırılması, çetenin yansıtılış şekli falan...

    spoiler
22 entry daha
hesabın var mı? giriş yap