1 entry daha
  • hindistanda gosterime girdigi 5 agustos 1975 tarihinden itibaren tam bes bucuk sene kapali gise oynamis bollywood saheseri. ilk televizyon gosterimi uc yuz elli bin hintli tarafindan izlenen gelmis gecmis en populer hint filmi, ki bu istatistik cani gonulden inanilasi cunku salondaki hint nufusu cogu replige yuksek sesle eslik ediyordu.

    sholay bu seneki londra film festivalinde yapimcisinin (bkz: ramesh sippy) cok bilmis torunu tarafindan altyazilanarak gosterildi. filmi kiz kardesim olarak adlandiran kucuk beyefendi sippy, 2006 versiyonuyla mahkemelik. filmin takrar cekilemeyecegini (bkz: cesedimi cignemen gerek) cekilse de daha onceki 7 tekrar gibi husranla sonlanacagini iddia ederken, gunumuz bollywood filmlerinin 20 kati kadar bir butceyle cektikleri filmi, ingilizlere maletmeye neden bu derece hevesli oldugu bir merak konusu.

    filme gelince, super, harika, efsanevi, 199 dakikanin nasil gectigini bu kadar mi anlamaz insan. danslar, catismalar, hatta duygu somurusu bile bu kadar mi guzel yayilir bir filme. amitabh bachchan sahneye adim attigi her anin alkislara bogulmasini sonuna kadar hak ediyor. o ne karizma oyle.

    --- spoiler ---
    konumuz soyle: veeru (bkz: dharmendra) ve jai (bkz: amithabh bachchan) kanka iki haydutturlar. daha once onlari hapse atan thakur (bkz: sanjeev kumar) iclerindeki iyiyi gordugu bu iki sevimli haydutu gabbar singhi (bkz: amjad khan) canli olarak yakalamalari icin kiralar. gabbar kotu adamidir filmin, kendisini iceri tikan thakurdan intikam almak icin, 2 oglunu, kizini, gelinini ve torununu oldurmus, thakurun da kollarini kesmistir. (bkz: allah gozunu doyursun) veeru dirdir prensesi basantiye (bkz: hema malini), jai de thakurun dul kalan gelini radhaya (bkz: jaya bhaduri) abayi yakar.

    filmin sonuna gelince, tabi ki kotu adam cezasini bulur ancak ne yazik ki jai bu ugurda harcanir. filmin jonunden hic beklenmedik bir olumdur bu maalesef, sirtindan yedigi iki kursunla umudunu yitirmeyen seyirci karina giren kursunla husrana kapilmistir. (bkz: kendimden biliyorum) thakurun gabbari canli istemesinin sebebi onu kendi ayaklariyla oldurmektir (bkz: oeehh) ve bu istegini gerceklestirir. film biter, ancak emekli bir polis memurunun bir sucluyu adalete teslim etmemesine karsi cikan sansur kurulundan geri doner. nitekim gosterime giren filmin sonunda thakur gabbari adaletin ellerine birakmaktadir. gabbarin, hatta jai ve veerunun da defalarca hapisten kacisina tanik olmus izleyici filmin sonundan yeteri kadar haz alamaz. kucuk sippy mutesekkirdir sansur kuruluna. ancak her ne hikmetse sansurlenmemis kopyalar yanlislikla bazi ulkelerde gosterime girmis ve her ne hikmetse bir firma tarafindan dvd olarak piyasaya surulumustur. (bkz: saibe)
    --- spoiler ---

    ve muzikler... ruhal dev burmana ait. kronos quartetin son albumlerinde neden onca bollywood bestecisi arasindan onu bulup cikardigini anlamak hice de zor degil. cingenelerin gabbar icin mehbooba mehbooba esliginde dansetmesi, basantinin veerunun hayati icin cam kiriklari uzerinde dansetmesi, iki kafadarin motorsikletin uzerindeki gosterisi, jainin her aksam radha isiklari sondururken mizika ile caldigi sarki, hepsi hespi oyle guzel ki, burman muzigi filmin uzerine dikmis resmen.
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap