373 entry daha
  • aslında konunun kendi başlığı olmasına rağmen (bkz: elder wand) ya da (bkz: mürver asa) o başlıklarda pek entry olmadığı ve pek popüler olmadıkları için bu filmde de kullanılan bir sihirli nesne olmasından mütevellit mürver asa ve sahiplik değiştirmesiyle ilgili buraya yazmayı uygun gördüm. belki bir faydası dokunur.

    fantastic beasts serisi başladı başlayalı fanlar arasında nedense bir mürver asa anlaşmazlığıdır aldı başını gitti. çoğunluk j. k. rowling'in kendi elleriyle yazdığı harry potter serisinin son kitabında mürver asa ve sahiplik değiştirmesiyle ilgili anlattığı kuralı fantastic beasts serisinde bozduğu, canon anlatıya ters gittiği ve kendisiyle çeliştiğini, hata yaptığını söylüyor. buna sebep olarak da ilk filmde tina goldstein karakterinin o sıralarda percival graves kılığında gizlenmekte olan gellert grindelwald'u silahsızlandırmış olmasına rağmen, mürver asa'nın 2. filmde daha hâlâ grindelwald'da olması ve hâlâ ona hizmet edebilmesini gösteriyorlar. çünkü harry potter and the deathly hallows'ta malfoy malikanesi'ndeki düellolar sırasında draco malfoy'un asasını elinden çekip alan harry potter, o sırada lord voldemort'un elinde bulunan mürver asa'nın sahipliğini de otomatik olarak ele geçirmiş oluyordu. yani voldemort'un elindeki asayı yenmeden ya da voldemort'la düello etmeden asanın sahibi olmuş oluyordu. peki o zaman fantastic beasts'te tina goldstein percival graves'i silahsızlandırınca nasıl oldu da mürver asa'nın sahibi olmadı? asa 2. filmde nasıl hâlâ grindelwald'da olabiliyor? zira orijinal seride anlatıldığı ve bildiğimiz üzere gelmiş geçmiş en güçlü ve yenilmez asa olan mürver asa, ancak ve ancak önceki efendisi düelloda yenilince/etkisiz hale getirilince el ve sahiplik değiştiriyor.

    belli ki herkes ya harry potter kitaplarını unutmuş ya da son kitapta fıldır fıldır el değiştiren mürver asa'nın elden ele geçerken katettiği yolları karıştırmış. arkadaşlar, bir kere harry potter serisindeki düellolarda mürver asa doğrudan doğruya olayların içinde. diğer asalar mürver asa'ya karşı durumu var. asa olayların başrolünde. fantastic beasts serisinde ise mürver asa hiçbir şekilde olaylara dahil değil. ilk filmde gellert grindelwald, percival graves kılığında ve onun asasını kullanarak macusa'da kendisini gizleyerek saklanıyor. filmin sonundaki düellolarda tina mürver asa'yı değil, percival graves kılığında saklanmakta olan grindelwald'ın elindeki percival graves'in asasını yeniyor. haliyle mürver asa'nın sahipliği değişmiyor ve 2. filmde grindelwald hâlâ hiçbir şey olmamış gibi sahibi olarak asayı kullanmaya devam ediyor. zira hiçbir şey olmuyor.

    harry potter and the deathly hallows'ta ise kendi asası godric's hollow 'da nagini'yle mücadele ederken kırılan harry, malfoy malikanesi'ndeki düello sırasında malfoy'la kapışıp onun asasını alarak gidince hakikaten de voldemort'un elinde bulunan mürver asa'nın sahibi olmuş oluyor çünkü malfoy'dan aldığı asa zaten mürver asa'yı yenmiş olan asa. 6. kitap harry potter and the half-blood prince'in sonunda astronomi kulesi'nde o sırada dumbledore'un elinde tuttuğu mürver asa'yı kim silahsızlandırıyor? malfoy silahsızlandırıyor...malfoy'un asası silahsızlandırıyor... haliyle daha o anda mürver asa'nın sahibi zaten malfoy oluyor. eline alıp tutma, üstünde taşıma anlamında değil. sadakat anlamında. mürver asa, malfoy'un asasına yenildiği için 7. kitap boyunca zaten voldemort'a gerektiği gibi hizmet etmiyor. çünkü gücünü bir önceki bölümün sonunda malfoy'un asası kırıyor. voldemort da dumbledore'u öldürenin gerçekten snape olduğunu sandığı için snape'i öldürünce helesi mürver asa'nın sahibi olacağını sanıyor ama olamıyor, çünkü asanın sahibi dünyadan haberi olmayan malfoy şaşkını. haliyle snape'i öldürmesi de bir işe yaramıyor. harry'le nihai düello vakti geldiğinde elindeki mürver asa, o sırada malfoy'un asasını kullanmakta olan harry'e ve asaya karşı işlemiyor, çünkü kendisine üstünlük kuran asayı tanıyor. bu yüzden de voldemort'un avada kedavra lanetini ona geri teptiriyor ve voldemort kendi kendisini öldüren lanet'le öldürüyor. yani harry malfoy'un elindeki alâkasız bir asayı alınca o sırada çok daha alâkasız bir yerde bulunan voldemort'taki mürver asa'nın efendisi olmuş olmuyor. mürver asa'yı etkisizleştirmiş, ona karşı efendilik kurmuş olan malfoy'un asasını alıp kullandığı için mürver asa'nın dolaylı yoldan sahibi olmuş oluyor. son kitabın son bölümünün adı neden "plandaki kusur"? çünkü dumbledore bir dalgınlık, bir gaflet anında elindeki mürver asa'yı malfoy'un yenebileceğini hesaba katmıyor. tamamen bir rastlantı sonucu asanın sadakati değişiyor.

    fantastic beasts'te ortada mürver asa bile yok. asa olaylara dahil bile olmuyor. tina percival graves'in asasını silahsızlandırıyor, mürver asa'yı değil. bunu yapınca mürver asa'nın ona geçebilmesi için percival graves'in asasının daha önceki bir zamanda grindelwald'daki mürver asa'yı yenmiş olması gerekli ki graves'in asasını yenince mürver'in sahibi tina olmuş olsun. e böyle bir şey olduğuna dair ortada bir kanıt, bir bilgi/belge yok. o sırada başka bir asa tarafından yenilmemiş olan mürver asa, kendisinin hiç bulunmadığı bir ortamda kendisinden bağımsız başka bir asa silahsızlandırılınca neden el değiştirsin ki? yani burada efendinin yenilmesi/silahsızlandırılması kadar mürver asa'nın olaylara doğrudan dahil olması da gerekiyor. asanın başka bir asaya yenildiğini bilmesi gerekiyor. unutmayın, asa büyücüyü seçer... asa ilmi'ni çalışanların bildiği üzere asaların da bir nevi kendilerine ait bilinçleri var. sahiplerinin asa kollarıyla bütünleşiyorlar. bir tek mürver asa açısından da değil üstelik. bir büyücü bir sebeple başka bir büyücünün asasını alıp kullandığında da o asalar istedikleri güçte çalışmayabiliyor. sahibi olmayan biri tarafından kullanıldıklarını anlıyorlar çünkü. harry potter and the prisoner of azkaban'da hermione'nin asasını kullanarak basit bir expelliarmus büyüsü yapan harry'nin snape'i duvara yapıştırmasını hatırlayın. sırf efendinin yenilmesiyle olacak iş olsa tina da değil, dalan kötülük'le (swooping evil) graves'i ilk etkisiz hale getiren newt scamander'ın mürver asa'nın efendisi olması lazım. harry potter serisinde asa'nın el ve sahiplik değiştirdiği hangi durumda olaya doğrudan dahil olmadığını gördünüz? yok öyle bir şey. hepsinde mürver asa başroldeydi. haliyle fantastic beasts serisinde hp serisindeki anlatıyla çelişen bir durum, bir hata yok. ilk filmdeki olaylar sırasında asa her neredeyse 2. filmin başında abernathy kılığında saklanan grindelwald bir kutunun içinde asayı alıp getiriyor, kaldığı yerden kullanmaya devam ediyor.

    birçok fan sitesinde, harrypotterwiki gibi yerlerde bu ihtimaller üzerinde duruluyor, acaba rowling hata mı yapıyor diye fikirler sıralanıyor biliyorum ama benim görebildiğim kadarıyla bir hata, bir çelişme yok. ha var da kadın sonraki filmlerde bir açıklama getirirse bilemem ama siz şimdilik ortada bir hata olmadığını, iki serideki olaylar arasında fark olduğunu göz önünde bulundurarak bu konuyu kafaya takmayı bırakın derim.
66 entry daha
hesabın var mı? giriş yap