4 entry daha
  • yuval noah harari bu dinin eşyaların interneti sayesinde yerine oturacığını ve bunun için de zamana ihtiyacı olduğunu söyler. yani şu an kullandığımız akıllı cihazlar (telefonlar, navigasyon cihazları, akıllı ev sistemleri vb.) geliştikçe ve yelpaze açıldıkça dataizm de humanizmin yerine geçecektir. humanizm de semavi dinlerin yerine geçmişti.

    benim görüşüm ise biraz farklı. dataizm sırtını bilime dayıyor ancak dünya sağ siyasi rüzgara kapılmış durumda. bu durum değişmezse bilimsel gelişme hızı stabilleşebilir hatta bu siyasi rüzgar durulmazsa bazı istisnalar dışında devletler bilime sırt çevirebilir. bunların dışında, bilimsel gelişme hızının artık korkutucu bir seviyeye çıktığını düşünen azımsanmayacak bir kitle de var. bunun bağnazlıkla alakası yok bence. insanlar bilimsel üretkenlikten korkmaya başladılar. sözlükte son boston dynamics videolarını kontrol edin isterseniz. tüm bunlar dataizmin düşünülen noktalara gelememesine sebep olma ihtimali var. yani bu din olgunluk çağına ulaşamayabilir.

    ne var ki insanoğlu biraz da yorulmuş durumda. son 50 yıldaki bilimsel kazanım, tarih boyunca elde edilenden fazla olabilir. bu yüzden insanlık yeni ideolojilere direnemeyebilir. bununla ilgili homo deus yarının kısa bir tarihinde şöyle bir paragraf var: "insanlar veri yağmuruyla baş edemeyince kontrolü serbest piyasaya, kitlelerin ortak aklına ve dışsal algoritmalara bıraktı."
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap