6 entry daha
  • 80'lerin basinda ciktiginda ortaligi kasip kavurmus arcade'dir.. nintendo bu oyun ile cikisini gerceklestirmistir.. onbinlerce makine uretilmis, tonlarca merchandise sozlesmesi imzalanmistir..

    ve bir gun japonya'daki nintento ofisine universal pictures'dan (ya da o zamanki daha yetkin hali ile mca universal'den) bir teleks gelir. telekste firmanin 48 saat icinde tum donkey kong kazancini mca'e aktarmasi, donkey kong ile alakali tum uretimin durmasi ve satilmamis tum donkey kong urunlerinin imhasi istenmektedir..

    yani son yirmi yilda avukatlar pek degismemistir.. ayni firmalar bu gun universitelere "su su ip adresinden baglanan ogrenciniz bizim sarkimizi paylasiyor ya engellersiniz ya da dava acariz" seklinde yuzlerce e-mail gondermektedirler.. neyse, konuya donelim..

    mca universal'in bu "alakaya cay demle" cikisi uzerine nintendo dumura ugrar.. sebebini sorarlar.. sebep ise tabii ki ancak paragoz birinin kafasindan cikabilecek bir seydir: "donkey kong universal'e ait king kong'un kopya haklarini ihlal etmektedir" tabii nintendo'nun avukatlari bu sacmaliktan son derece rahatsiz olurlar ve inceleme icin sure isterler.. avukatlar king kong ile alakali tum yasal belgeleri incelemeye koyulurlar.. ote yandan universal anlasmaya da hazirdir, lakin tabii ki boyle bir durumda anlasmanin "nintendo'nun donunu bile almak" oldugu asikardir..

    bir ay sonra iki taraf karsilikli duzenlenen bir yemekte bulusurlar ve nintendo danismani anlasmaya varmayacaklarini aciklayinca olan olur, mca baskani manyaga doner ve dava acilir.. lakin mca'in aksine nintendo odevini iyi yapmistir.. davada gorulur ki mca/universal king kong'un kopya haklarina sahip degildir, aksine public domain dahilindedir.. ve hatta yillar evvel mca bizzat kendi kong kong'un public domain oldugunu kanitlamak icin bir dava acmistir..

    sonuc olarak mca nintendo'ya verdigi zarardan dolayi gunun parasi ile 1.8 milyon dolar oder, ayrica donkey kong ile alakali urunler ureten firmalara yaptigi baskilarin sonucunda aldiklarini da geri odemek zorunda kalir..

    (bkz: nato mermer nato kafa)
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap