2 entry daha
  • borges i ve herakleitos u anımsatmıştır.

    aradım mamafih bulamadım herakleitos un ırmağı başlığını. aklımda kaldığınca anlatmaya çalışayım:

    aynı suda iki kez yıkanamazsın demiştir herakleitos. o'na göre herşey hareket halindedir, sürekli değişmektedir. yani nehre tekrar girdiğinde o su bir önceki yıkanışındaki su değildir, ne su aynı sudur ne de sen aynı sen, ikiniz de değişmişsinizdir.

    borges buradan hareketle önemli olanın çok fazla sayıda kitap okumak olmadığını, bir kitabı birkaç kez okumanın daha önemli olabileceğini savunur. örneğin, iki yıl önce okuduğun kitabı tekrar eline alıp okumaya başladığında bu iki yıl içerisinde sende de mutlaka bir şeyler değişmiş olacaktır ve okuduklarını aynı şekilde algılayamayacak, anlatılan bir olaya aynı tepkiyi vermeme ihtimalin doğacaktır. dolayısıyla; ne sen aynı sensin ne de kitap aynı kitap.

    buradan hareketle aynı yazarın tüm kitaplarını okumak konusuna gelirsek buradan bakınca görünen şudur: bir kere yazar o kitapları yazdığı dönem boyunca kendini geliştirme çabasına her insan gibi ve doğal olarak devam edecektir. ilk aklıma gelen örnek orhan veli nin ilk dönem şiirleri ile son dönem şiirlerini karşılaştırmaktır. yazar değişecektir yani. ayrıca biz de değişeceğiz kaçınılmaz olarak. belki de üç yıl önce çok kızdığım bir şeye bugün gülmüşümdür ben farkında olmadan. sözlükte bile karşılaştığmız bir durumdur bu. herhangi bir entry bizim bir konuya bakış açımızda bir takım değişikliklere yol açabilir.

    kitap değişmiş, yazar değişmiş, sen değişmişsin. belki de, yaşayanların en iyisi* gibi düşünüp, değil aynı yazarın tüm kitaplarını, daha önce okumuş olduğumuz bazı kitapları da tekrar tekrar okumalıyız.

    (bkz: ayni nehirde iki kez yikanamazsin)
835 entry daha
hesabın var mı? giriş yap