4 entry daha
  • yeni duyumlar ve belediyeden gelen haberler neticesinde kesinlikle yüz güldürmese de yeni gelişmelerin olduğu kadın semt pazarı.

    1- muhtemelen belediye diyarbakırdaki örgütlü ve bağımsız kadın çalışması yürüten grupların semt kadın pazarı için bir araya gelip mücadele vermek istediklerini duymuş. çünkü pazarı grup olarak yaptığımız son ziyarette zabıtaya denk geldik ve pazarcı kadınlarla dayanışma içinde olacağımızı ifade etmiştik.

    2-muhtemelen belediye bu duyumu alıp kadınları da başından savmak için onların seçim sonucuna kalmadan sözleşmelerinin 20 kişilik gruplar halinde yapılacak çağrılar sonucunda yenileneceğini duyurmuş. şu zamana kadar aldığımız en sevindirici haber bu. ama kafalarda hala şu soru işareti var: neden 20 kişilik gruplar halinde? acaba sözleşmesi yenilenmeyecek olan mı var? bu sorular yakında cevap bulacaktır.

    3-yenilemekte ve defalarca yazmakta fayda var pazarcı kadınların iki isteği var. bunlardan ilki pazarda sözleşme üzerine değil daimi karo üzerine çalışmak ve hakları olan, ücreti verilmek suretiyle daimi pazar numarası ve tezgah satın almak istiyorlar. kadın girişimciliğin desteklenmesi adına alacakları numarada erkek çalıştırmama şartını vs kabul ediyorlar ama daha fazla sözleşme tehditi görmek istemiyorlar. bir diğer istek ise diyarbakır bağlar bağcılar bölgesinin söz verildiği şekilde kadın pazarcılara ayrılması ve kurulan bir erkek pazarının bölgeden taşınması. ne yazık ki konuşulan hiçbir belediye çalışanı bu konuya dair net açıklama yapmamaktadır. ''biz sözleşme vs imzalamadık, ortada proje yok, varsa gösterin'' gibi kaçamak cevaplarla kadın pazarcılar sürekli oyalanmaktadır.

    pazarcı kadınlarla dayanışmak üzere (bkz: kadın semt pazarı dayanışma ağı) bir ay kadar önce kurulmuş ve bu ağı güçlendirmek üzere bireysel veya örgütlü mücadele gösteren hak temelli veya kadın odaklı çalışma yapan tüm kuruluşlar davet edilmiştir. ne yazık ki davete çok az örgütlenme cevap vermiştir. sivil toplum alanındaki bu zayıflığın ceremesini de muhtemelen ileride bölgesinde ikinci bir erkek pazarı görüp yok olma aşamasına gelecek pazarcı kadınlar çekecektir.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap