8 entry daha
  • tunus'ta katıldığım bir konferans 'sınırlar ve serhat bölgeleri' (borders and frontier regions) üzerineydi. sunumumu yaptıktan sonra italyan bir katılımcı, kullandığım başlıktan yola çıkarak konunun doğuya ait olduğunu ama benim daha çok batılı bir düşünüş tarzım olduğunu düşündüğünü, bunu nasıl açıkladığımı sordu. ben de doğu neresi, batı nereden başlıyor ve kendisi türkiye'yi nerede görüyor diye sordum. ''çünkü'', diye devam ettim, ''bu soru bizim bin yıllık tarihimizi kapsıyor''.

    şaşıracaksınız belki ama islam medeniyeti batı kültür ve medeniyet havzasına aittir. kaynakları da batılıdır. akdeniz havzasına, ipek yolunun batı kanadına ait bir medeni oluşumdur islam. bu o kadar böyledir ki kendi kaynakları bile bu aidiyeti vurgular. ehl-i kitap hep saygı ile anılır, önceki dinler (musevilik,hristiyanlık) ve peygamberleri (hz. musa ve hz. isa) önemli figürlerdir. daha sonraki gelişim sürecinde beslenilen başlıca kaynaklar yine batı medeniyetine ait kaynaklardır. eski yunan'ı islam tevarüs etmiş ve batı avrupa medeniyetine yine islam taşımıştır.

    fakat iş türklere gelince durum biraz değişiyor. türkler köken olarak tartışmasız doğu kültür ve medeniyet havzasına dahiller. başta göçebeler ama her yerleşik hayata geçme denemelerinde (moğollar dahil), okuma yazma öğrendiklerinde kendilerine yardımcı olanlar ya çinliler ya da soğdlar. iki kavim de doğulu. hindistanla çok bir bağımız olmamış islamla tanışana kadar. zaten sıkıntı ve ikilem de burada başlıyor.

    osmanlı'nın son döneminde elden ayaktan düşünce batı medeniyetine yanladığımızı ve bir medeniyet krizine girdiğimizi düşünüyoruz. bunu en güzel açımlayan ve ortaya koyan da yine ziya gökalp'tir. hem kendimiz kalıp hem de çağdaş dünyayı yakalayabilmek sorunu (isteyen türkçülüğün esasları ve türkleşmek, islamlaşmak ve muasırlaşmak adlı kitaplarını okuyabilirler). halbuki bu sorun(sal) üç yüzyıllık bir sorun değildir, neredeyse talas savaşı ile yaşıt bir sorundur türki kavimler için.

    devam edeceğim...

    not: konuyla doğrudan alakalı balamir1'in yazdığı harika bir girdi için (bkz: #68760140)
18 entry daha
hesabın var mı? giriş yap